Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Videomedeja

Trodnevni festival savremene video umetnosti Videomedeja, u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja, održaće se od 29. novembra do 1. decembra 2013. godine u Kulturnom centru Novog Sada (Katolička porta 5) u Novom Sadu.

 


U okviru programa festival se fokusira na umetničke projekte koji kombinuju sliku i zvuk, naprednu komunikaciju i objekte, od video radova, dokumentarnih i kratkih filmskih formi, digitalnih animacija, medijskih instalacija, intervencija u prostoru, url projekata, open source aplikacija i elektronske muzike.

Ovogodišnji izbor među više od 900 radova pristiglih sa svih kontinetata i mnogo radova primljenih od evropskih distributera, jedinstvena je prilika za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi. Od Severne i Južne Amerike, preko evropskih zemalja, Maroka, Izraela, Palestine, Irana, Jermenije, pa sve do Japana i Australije, umetnici, potpuno rasterećeni od komercijalnih ciljeva i oslobođeni od uticaja političkog establišmenta, prikazaće šta je zapravo video-art danas.

Kroz šest tematskih celina: Art of Politics, Depression Factory, The Good Old Days, The Artist to Love, City Giants i Trying to Build a City, urednici programa Aleksandar Davić i Dragan Živančević predočiće 82 odabrana video rada i 9 medijskih instalacija koje uključuju jednokanalne i višekanalne video instalacije, generativne i net projekte, interaktivnu umetnost i hibridne forme.

Posebno ističemo veliko zadovoljstvo što iz godine u godinu umetnici iz najrazličitijih krajeva sveta iznova konkurišu za učešće na Videomedeji i na taj način formiraju neku vrstu nezavisne scene, iako se međusobno razlikuju po svojim umetničkim vizijama i dometima. Čak i kada intencija umetnika nije potpuno jasna, publika ima mogućnost da kroz različite stilove i umetničke pristupe doživi lični impuls i duh vremena koji je inspirisao umetnike da se izraze.

Festival Videomedeja je u potpunosti neprofitna manifestacija sa izraženim edukativnim karakterom, traje tri dana (od petka, 29. novembra do nedelje, 1. decembra), a programe dnevno poseti oko 300 ljudi. Ulaz na festival je slobodan.

Kvalitet i status koji smo izgradili u proteklih 17 godina prepoznat je u svetu, što je rezultiralo time da je festival Videomedeja uvršten u manifestacije od posebnog značaja za Novi Sad i Srbiju. Nije izostala ni podrška Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Ministarstva kulture i informisanja.

Neophodno je da osim najave programa 17. međunarodnog video festivala Videomedeja koji će biti održan u Kulturnom centru Novog Sada (KCNS), Videomedeja iznese i svoj stav povodom cenzure/bojkota KCNS-a pošto ove godine ima ugovor sa ovom gradskom institucijom o ustupanju celokupnog prostora za realizaciju 17. međunarodnog video festivala.


 


Datum objavljivanja: 15.11.2013.