Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

VIDEODROM - Peti seminar

Videodrom je kulturno-obrazovni program koji propituje režime znanja u odnosima filmske umetnosti i savremenog audio-vizuelnog medija prema društvenom kontekstu i dominantnoj društveno-ekonomskoj paradigmi.


 


Ovogodišnje izdanje projekta, koji je zamišljen kao višegodišnje istraživanje, baviće se odnosom aktivizma i pokretnih slika. U samoobrazovanom formatu predavanja, projekcija, razgovora i radionica, Videodrom će predstaviti različite pozicije filmskog aktivizma, kako u istorijskom tako i u kontekstu savremenosti.



Peti seminar projekta Videodrom održava se 3. i 6. novembra 2017. u saradnji sa festivalom Slobodna zona i Akademskim filmskim centrom, a posvećen je radu i delu francuskog filmskog reditelja Renea Votjea (René Vautier).





ZDRAVO BRATE: SLIKE PO RENE VOTJEU

(Salut & fraternité – Les images selon René Vautier)

Režija: Orijan Brun-Mosketi (Oriane Brun-Moschetti)



3. novembar 2017. u 17h | Dvorana kulturnog centra Beograda



Koja je uloga filmskog autora u društvu? Kako se pravi kino koje se suprostavlja moći?



Osmišljen kao putovanje kroz vreme i filmove, "Zdravo brate" trasira putanje Renea Votjea, postavljajući njegovo iskustvo u perspektivu sa iskustvom drugih filmskih autora.



Orijan Brun-Mosketi (Oriane Brun-Moschetti) je rediteljka dokumentarnih filmova, čitavu deceniju radila je kao montažerka, pomoćna producentkinja i rediteljka korporativnih videa. Vodi i radionice filmske produkcije za mlađu publiku. Godine 2007. je sa Lejlom Moruš režirala film Algérie/Tours/Détours, rekonstruišući organizovanje putujućih projekcija – Ciné-pops, u društvu njihovog inicijatora, Renea Votjea.



★ Razgovor s autorkom nakon projekcije.



[ Projekcija je deo saradnje projekta Videodrom i festivala Slobodna zona  | http://freezonebelgrade.org/?sermons=9001 ]



AKTIVIZAM I ESTETIKA – FILMOVI RENE VOTJEA

(Projekcije filmova Renea Votjea i razgovor sa Orijan Brun-Mosketi)



6. novembar 2017. u 19h  | Dom kulture “Studentski grad” (Mala sala)





Svaki od filmova Renea Votjea je svojevrsni pamflet, odbrana potlačenih i žrtava istorije, mala ratna mašinerija u službi pravde. Kao i svako oružje u rukama pokreta otpora, oni se koriste, razmenjuju, pozajmljuju, odbacuju, uništavaju ili sakrivaju, i često bivaju zaboravljeni u svojim tajnim skrovištima. U tom svetlu, svaki od njegovih filmova je zaseban slučaj, epizoda nečega što verovatno predstavlja najplemenitiju i najromantičniju priču u istoriji filma. Puni ožiljaka, kakvi ovakvi filmovi znaju da budu, oni poseduju istinsku lepotu, ne samo u plastičnom i stilističkom smislu, već i u kontekstu kinematografije uzdignute do punog kapaciteta svoje neophodnosti i snage.



Druge večeri petog seminara projekta Videodrom prikazaćemo izbor filmova Rene Votjea [Afrika 50 (Afrique 50, 1950, 17’), Žukovina (Les Ajoncs, 1971, 14’), S dvadeset na Auresu (Avoir 20 ans dans les Aurès, 1972, 100’)] i razgovaraćemo sa Orijan Brun-Mosketi, autorkom dva dokumentarana filma o Votjeu.



★ Prevod filmova na engleski jezik je obezbeđen.







Projekat Videodrom organizuje Transimage platforma za politike pokretnih slika i Doplgenger umetnički duo uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Akademskog filmskog centra Doma kulture “Studentski grad”.



 Više informacija: www.transimage.org


 



Datum objavljivanja: 31.10.2017.