Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vesna Opavsky: Sezonarijum

U okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ u novom prostoru Grafičkog kolektiva, ulica Dragoslava Jovanovića 11, predstavlja se Vesna Opavsky postavkom „Sezonarijum“. 22 - 26. septembar 2020.


 


Reč je o drugom segmentu pop up projekta koji se priređuje sa idejom da ovaj arhitektonski zapušten prostor dobije novo značenje kreativnom revitalizacijom, a priča o autentičnosti mesta i autentičnosti autorskog koncepta se susreću i deluju u dijaloškoj formi. Program se realizuje u iščekivanju dokumentacije za rekonstrukciju u standardni izložbeni prostor Grafičkog kolektiva.


„Ako živimo u periodu otuđenja od prirode, onda je „lockdown“ 2020. kulminacija i esencija ovog savremenog problema. Radovi iz ciklusa „Sezonarijum“ Vesne Opavsky nastajali su od 2019, ali veliki broj njih je nastao upravo u periodu izolacije, kao njena intimna kolekcija suvenira sa ljubavnih sastanaka sa prirodom...

...Trenutni „industrial“ izgled, pred adaptaciju i renoviranje novog prostora galerije Grafičkog kolektiva, u savršenom je kontrastu sa biljnim oblicima na Vesninim grafikama. Hiperurbani enterijer galerije i užurbani eksterijer strogog centra Beograda ističu grafike iz „Sezonarijuma“ kao najdragocenije ekstrakte prirode.“ (iz teksta Jasne Opavsky)


Vesna Opavsky (1976. Beograd) diplomirala je (2004), magistrirala (2009) i doktorirala (2015) grafičkom odseku u klasi prof. Biljane Vuković na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Učestvovala je na 10 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi širom Evrope. Dobitnica je četiri nagrade, uključujući i Otkupnu nagradu Odbora za kulturu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji (2019), i Nagrade Mali pečat, Prvog Međunarodnog bijenala male grafike, Galerija savremene umetnosti, Niš, Srbija (2012).

U statusu je samostalnog umetnika i član ULUS (Udruženje likovnih umetnika Srbije). Bavi se digitalnom grafikom. Živi i radi u Srbiji i Belgiji.





Radno vreme: 12-16h


 



Datum objavljivanja: 21.09.2020.