Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vesna Karakaš: Posle 40 godina

Samostalna izložba Vesne Karakaš Posle 40 godina održava se u Galeriji Doma RVI od do 31. avgusta 2017. godine. Otvaranje izložbe je u petak, 25. avgusta 2017. godine u 19. sati.

 


POSLE ČETRDESET GODINA


Danas živimo u vremenu kada se polako gube prave vrednosti, a caruju kič i plagijati.

Zato predstavlja veliko zadovoljstvo  pogledati jednu vrhunsku izložbu, kakva je ova, autorke mr Vesne Karakaš.

Četrdeset godina od završetka akademije je dug period u svakom smislu; a posebno i toliko profesionalno trajanje, u potpunosti obeleženo Božjim darom umetnice; iskazano kroz brojna stvorena umetnička dela. To je retko i nesvakidašnje, jer teško je biti uvek nov, pratiti aktuelna zbivanja i komentarisati ih svojim slikama. Pri tome, autorka je uvek težila savršenstvu, ostajala svoja i bila originalna.

I danas marljivo radi na svom usavršavanju, svakodnevno uči i neumorno stvara crteže /klasične kao i one u najnovijoj, digitalnoj tehnici/, ulja, akvarele, ikone, keramiku, vajarska dela i jedinstvene mozaike. Pri tome se bavi istraživanjem u formi i sadržaju, u svim tehnikama, i nikada nije zadovoljna sobom; znajući da je vreme pred njom, jer ona je ta koja može sve i to zbog velikog talenta, predanosti, širokog obrazovanja i lične kulture.

Senzibilna, prepoštena prema drugima, ceneći svoje kolege, umetnike, nepogrešivo prati svoj put, koji je uvek prepun izazova. Umetnica se nikada nije ustručavala da izrazi svoja osećanja, radost, tugu, zabrinutost, razmišljanja i da pri tome, u svemu tome,  postavi jasno svoje stvaralačke ciljeve.

NJena vizuelna umetnost sadržajno je oslonjena na iskon i pruža  nam više od verbalne poruke. Svesno, a često i nesvesno, nepogrešivo utiče na nas da se zapitamo, pronađemo sebe i vratimo se pravim vrednostima. Duboko je svesna da je energija sve - ceo svet oko nas satkan je iz nje. Ovi radovi predstavljaju baš to - njen izvor. Svaka linija, zarez, crtež boja, forma prožeti su energetskom aurom i frekvencijom koja doprinosi našem boljem emocionalnom i psihofizičkom stanju. Boja je tu da bi svojom vibracijom na prototipski način delovala isceliteljski. Čitav tonalitet, spektar boja i lazura, imaju svoje značenje; lavirint poruka u smislu opstanka. Linija se uvija, vođena preciznom rukom autorke; formira arhaične forme: spirale, obrise, krugove, elipse. U dibini svega je naš život koji  se sastoji iz mnoštva zasebnih delova, godina i decenija lutanja i traganja. Ali sve čini skladnu celinu

proživljenog, pod budnim okom Onog i Nekog. Potrebno je da sagledamo svaki deo posebno, proniknemo u njega, te ćemo tako promeniti svoj pogled na život ili bar način na koji ga doživljavamo. Umetnica je linijama, formama i površinama uspela da svlada haos, organizuje detalje u skladnu celinu, kako na slikama, tako i u nama samima. Sve je fleksibilno, ,,pokretljivo”, puno magije, izražene energije velikom kreativnošću, prvo na papiru, a kasnije i u konkretnim životnim situacijama ili krizama. NJena umetnost oplemenjuje, pokreće i čini da ožive snage duševne energije čoveka, njegova  volja i mišljenje.

NJena percepcija je jasna, ukazuje na ličnu veru u sebe, svoje mogućnosti koje nemaju stvaralačkih granica. U njenim delima se iskazuje predstava našeg sveta kao dela kosmosa i njegovih energetskih fenomena i u sve to je unet osećaj za pravu meru i lepotu. Apstrakcija boja i crteža doprinosi tome da menjamo ličnu percepciju i otvaramo vrata novom načinu sagledavanja umetnosti.

Autorka kroz svoje delo izražava snagu i odlučnost da doprinese stvaranju lepšeg i boljeg sveta, oživljavanju nade i podizanju vrednosti na pijedestal.

Vremena u kojima živimo su puna egoizma i ogorčenja. Energija je jedna i jedina koju možemo poslati jedni drugima. Vesna Karakaš je to učinila ovim svojim radovima koji su suštinski deo njenog bića i prirode. To je mentalni proces koji kod nje rađa nove ideje, stvara nove umetničke pojmove i pruža pravo rešenje problema.

NJeno vreme tek dolazi, jer će se pokazati da će u predstojećim godinama bavljenja umetnošću, ostati sveža u idejama i slikarskom izrazu i postati neko od koga se mora učiti, kako u umetnosti, tako i u životu.



Haira Jakovljević, diplomirana istoričarka umetnosti, članica ULUPUDS-a                                     


Vesna Karakaš

Mesto rođenja: Zagreb

Datum rođenja: 2.03.1951.



Obrazovanje:

Magistar nauka u oblasti menadžmenta u kulturi - Rektorat umetnosti u Beogradu, 2008,

Diplomirani ekonomist- Ekonomski  fakultet u Beogradu,1980,

Diplomirani slikar - Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, 1977,

X gimnazija u Beogradu,

Osnovna škola „Vojvoda  Mišić“ u Beogradu


Projekti:

Aktivno je učestvovala i učestvuje u projektima:

ULUPUDS-a (43. Majska izložba  ULUPUDS “Kreativna košnica”, 2011.- Prateći program „Koraci vremena“, 2011; Radovi malog formata od 2011-2014. i dr.), udruženja Vizantija, u junu 2015od 2001. do danas (okviru „Srpskog kulturnog kolaža“, održala je predavanje o ikonama, u novembru 2014,  u crkvi Svetog Save, u Parizu; u okviru Dana Srbije i srpske kulture napisala je tekst „Znaci“ o vinčanskom pismu i održala predavanje na tu temu, i održala javni čas-radionicu mozaika malog formata  u  u junu 2015. u crkvi Svetog Save, u Parizu; kao i javni čas akvarela u februaru 2016, u crkvi Svete Petke, u Parizu. udruženja „Široka staza“, Zemun, od njegovog osnivanjja 1996 do danas,     Bijenala mozaika, čiji je jedan od osnivača, od 2003. do danas, Balkan, kulturni prostor bez granica, čiji je jedan od osnivača; od 2002-2006,u pripremnoj fazi projekta-konferencije Kulturna politika i umetničko stvaralaštvo“, održane na Rektoratu umetnosti, u Beogradu, 2004. godine. Predsednica je udruženja SOUR, od 2015. u okviru koga je održala međunarodnu ozložbu ikona i sakralnog slikarstva u srpskom pravoslavnom centru Bogotražitelj, u Beogradu,  krajem februara i početkom marta 2016, kao i međunarodnu izložbu slika u Pedagoškom muzeju, u Beogradu, u aprilu 2016.


Nagrade i priznanja:

Dobitnica je niz nagrada, od kojih su najznačajnije: godišnje nagrade ULUPUDS-a  za mozaik za 2000. i 2007. godinu, prve nagrade za crtež NUBS-a  2008 godine, prve nagrade za mozaik na IV Bijenalu mozaika „Simfonija u kamenu“, galerija SKC-Novi Beograd, 2010. godine, kao i mnogih drugih nagrada.


Učestvovala je na niz grupnih izložbi i likovnih kolonija i ovo je njeno trideset osmo samostalno izlaganje.  Izlagala je u zemlji i inostranstvu /Bugarska, Italija, Grčka, Makedonija, Francuska/ Od 2009. je istaknuta umetnica ULUPUDS-a.


Fragment iz teksta “Iskon” istoričara umetnosti Đorđa Kadijevića: “ Vesna Karakaš se sama deklariše kao slikar čijim kreacijama predstoje ideje. Karakterističan je njen iskaz iz teksta u kome izlaže sopstvenu stvaralačku koncepciju. Taj iskaz u sažetom obliku glasi: moje teme su univerzalne, tiču se opšte tajne prirode, života i postojanja u sferama fizičkim i duhovnim …






 


Datum objavljivanja: 24.08.2017.