Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vesna Džakić: Čarobni breg

U petak, 26. maja u 19 časova otvara se samostalna izložbe slika pod nazivom "Čarobni breg“ autorke Vesne Džakić, u galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, Rančićeva kuća, Majevička 9 u Grockoj.


 


Čarobni breg


Bajkoliki likovni svetovi Vesne Džakić istkani su od uspomena i sećanja. Oživljene uspomene detinjstva, motivi prirode i arhitekture krojeni maštom umetnice odredili su i pretvorili njeno stvaralaštvo u prepoznatljiv umetnički izraz.

Izložba slika ,"Čarobni breg" čini ciklus radova nastao u protekloj i ovoj godini, i predstavlja dosledan  deo višegodišnje kreativne igre iz koje nastaju bajkoviti univerzumi Vesne Džakić. Svojevrsne likovne priče umetnica pripoveda motivima koji su istovremeno prasimboli i ornamentalni ukrasi svojstveni deci. Srca, zvezde, drvo, cveće, kule, kućice ili čitava arhitektonska utvrđenja su intuitivno i spontano odabrani rekvizitarij kojim oblikuje i ispreda svoje likovne bajke.

Boje i oblici datih elemenata varirani su vispreno i umešno u razigrane ritmove. Maštovitost njihovog kompozicionog rasporeda u kojem je sve moguće i bezgranično budi osećanje ljupkosti i razdraganosti detinjstva. Koloritna treperavost, nežni i tanani tonovi boja evociraju toplinu i ljubav. Linija je u službi deskripcije prikazanog i neizostavni gradivni element slike.    

Lucidno, služeći se savremenim i svevremenim jezikom Vesna Džakić kreira varijacije bajnih mesta i prizora. Svetlošću obasjani veličaju i slave život i lepotu. U njima se viori pobedonosna zastava mira, ljubavi i prijateljstva. Vesnine slike nas pozivaju na dijalog nudeći otklon i pribežište, stanku od svakodnevice i povratak u bezbrižne dane detinjstva. One su omažuspomenama i snovima detinjstva ispisan bojom, slikarskom četkom i osećanjima, navodi slikarka Marion Dedić u uvodnoj reči kataloga.

 

mr Vesna Džakić (1972) rođena je u Beogradu, Zemun. Diplomirala je slikarstvo 1997. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna Univerziteta u Beogradu, a magistrirala je grafiku na istom fakuletetu 2003. godine u klasi profesora Branislava Makeša. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Ostvarila je 11 samostalnih izložbi i učestvovala na preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.Učesnica je likovnih kolonija, a među osvojenim nagradama izdvajamo Prvu nagradu 2009. godine na izložbi "Ex libris", Galerija 107, Zemun. Živi i radi u Beogradu kao samostalni umetnik.


 


 



Datum objavljivanja: 25.05.2017.