Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vesna Antonić: Saga o intimi

U ponedeljak 27. juna u 19 časova otvara se samostalna izložba Vesne Antonić, umetnice mlađe generacije. Pod nazivom „Saga o intimi“ publici će biti predstavljeno deset radova u tehnici ulja i akrilika na platnu i deset gvaševa (kombinovanih akvarela i crteža tušem).

 





U ponedeljak 27. 06 2022. u 19 časova otvara se samostalna izložba Vesne Antonić, umetnice mlađe generacije. Pod nazivom „Saga o intimi“ publici će biti predstavljeno deset radova u tehnici ulja i akrilika na platnu i deset gvaševa (kombinovanih akvarela i crteža  tušem). Umetnica je, inspirisana našim nasleđem, mitologijom, običajima, svakodnevno vodila  vizuelni dnevnik, gde je sopstvena telesnost centar oko koga se koncentrišu svi slojevi ličnosti u dinamičnoj razmeni podsvesti, svesti i nadsvesti.  Furioznim crtačkim postupkom, po kome je poznata, Antonićeva integriše strast, simbolizam iz ličnog i kolektivnog nesvesnog, refleksiju o putu kroz civilizaciju autentične ženstvenosti. Kolorit je sveden na nijanse ljubičaste, koja predstavlja tamnu, skrivenu stranu erotskog.

Postavka traje do 9. jula, 2022.









Rođena je 1980 u Beogradu. Završila Srednju školu za dizajn u Beogradu. U periodu 2000 – 2005 studirala na Akademiji primenjenih umetnosti dizajna u Beogradu, gde stiče zvanje Master keramike. Od 2001. do 2022. izlaže na značajnim grupnim i međunarodnim manifestacijama u zemlji i inostranstvu(Beogradska mini-art scena, Majska izložba ULUPUDS-a, MASUM, Svetionik, Umetnost i vino, Internacionalna izložba minijature Tuzla BiH, Kamen u arhitekturi i umetnosti - Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković…Samostalno izlagala deset puta u Beogradu, Pančevu, Šapcu, Petrovcu na Mlavi, Kotoru…Izložba SAGA O INTIMI je njena 11. samostalna izložba. Učestvovala na više likovnih kolonija u Srbiji, Makedoniji, BiH, Crnoj Gori.. Živi i radi u Resniku. Bavi se slikarstvom, keramoskulpturom i likovnom pedagogijom za decu  predškolskog uzrasta. Član je ULUPUDS-.



Ima nečeg protivrečnog u stavljanju intime na uvid javnosti, ali za mnoge umetnike kroz istoriju to je bio ne samo legitiman put, već i onaj na koji su se prosto morali otisnuti. Od njihove moći da je izlože u vidu priče zavisio je i uspeh takvog poduhvata. Vesna Antonić učinila je to u obličju svojevrsne sage, čije se niti odmotavaju i prepliću u različitim pravcima. Ono što je kod nje intimno, dakle lično i tajno, postaje javno, ali kroz osobenu poetiku, a ne sledeći opšti trend savremene egzibicionističko-voajerske subkulture.

Intima ne podrazumeva nagotu, ali nagota treba da bude intimna, što na Vesninim ostvarenjima i jeste slučaj. Prisustvo golog tela (prevashodno ženskog) neminovno otvara pitanje erotike, koja je danas, nažalost, u velikoj meri desakralizovana i profanizovana. Nije tako kod Vesne Antonić, jer kod nje erotično nije konačni cilj, nego tek jedan formalni aspekat dublje i nadahnute poruke. Nagota pojedinačnih figura i parova pre asocira na rajsko stanje duše, pre Praroditeljskog greha. Rajsko stanje, pak, podrazumeva i totalno znanje, što je simbolično predstavljeno motivima životinja koji se harmonično uklapaju sa ljudskim. Time se aludira na Adamovu moć da živim bićima nadene imena, pošto je prvi par u sebi svesno sadržavao same njihove suštine. U evociranju primordijalnog totaliteta je i nežni, rafinirani kolorit, kroz koji se gotovo provide obličja klasičnog sklada.

Na Vesninim slikama nago telo nije pasivni objekt, već delatni subjekt, čime su izbegnuti vulgarizacija i simplifikacija koji odlikuju savremenost lišenu smisla. Simboličnim detaljima, ali i samim načinom slikanja, smisao je na ovim delima prisutan i jasno uočljiv, iako se zaodeva u simbolične forme i boje, koje od posmatrača traže pažnju i udubljenost. To, međutim, ne zahteva napor, već izaziva prijatnost, pošto se čovek na Vesninim delima ne suočava sa fragmentacijom, partikularizacijom i mehaničkim sastavljanjem. Sasvim suprotno: neobične kombinacije raznorodnih motiva predstavljaju organske, simfonično uklopljene strukture, koje gledaoce upućuju na primordijalno jedinstvo svega.

Saga o intimi Vesne Antonić podstiče svakog posmatrača da se suoči sa sopstvenim unutrašnjim doživljajima i stupi sa njima u plodotvoran dijalog. To je iskustvo kome se treba sa radošću prepustiti, jer protiče u znaku obnovljene lepote, tela i duha.



U Beogradu, 21.juna 2022.   Oliver Tomić


 


 



 


Datum objavljivanja: 27.06.2022.