Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vera u progres

Izložba video instalacija, sa retrospektivom video radova 1988 - 2008, Dragane Žarevac, biće otvorena u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku, 23. oktobra. Izložba pod nazivom "Vera u progres" moći će da se pogleda do 14. novembra 2008. godine.

 


"S kim da prozborim danas?

Obraza nema,

Svako obraz pod noge baca

U gnevu prema bližnjem svom."


Berlinski papirus 3024

 sa staroegipatskog prevela Ljubinka Radovanović




"Sintagmu "vera u progress" prvi put sam zapazila u gimnazijskom udžbeniku filozofije. Izraz je figurirao kao jedna od stavki u klasifikaciji karakteristika dijalektičkog materijalizma i veoma me je zbunio. Bilo mi je čudno da u objašnjavanju jednog naučnog metoda kao premisa može da se pojavi verovanje. Zatim, nije mi bilo jasno šta je, u suštini progres.


Tih godina već su mi bili poznati hinduistička koncepcija vremena, kružni vremenski tok u latinoamerickoj literaturi i pojam zakrivljenog vremena u teorijskoj fizici. Ako je progres neka vrsta uspona tokom vremena, kako se može progresirati ako vreme kruži?


Citirana staroegipatska poema nazvana još "Čovek u raspravi sa svojom dušom" u kojoj potencijalni samoubica svojoj duši objašnjava razloge zbog kojih želi da napusti svet, navodi sve one iste žalbe zbog kojih se i nama ponekad smuči život. Šta se zaista promenilo u poslednjih nekoliko hiljada godina i da li je razlika izmedju egipatskog pisara koji je klesao ideograme i mene koja sada kuckam po tastaturi ono što predstavlja progres?


Baš ovaj staroegipatski tekst koristila sam kao polazište za moj prvi video rad "Fields of Change" ali ni danas ne mogu reći da sam ga, posle bezbrojnih iščitavanja u potpunosti razumela. Tokom dvadeset godina rada u domenu videa  bavila sam se mnogim temama vodjena potrebom za saznanjem i željom da to saznanje iskažem na način razumljiv svakome ko želi da čita estetizovanu sliku i zvuk. Dakle, verovala sam da se primenom naučenog svet (pa makar i onaj mali, moj lični svet) može poboljšati i u skladu sa tim verovanjem sam i delala. Ipak, bez obzira na promene geografskih koordinata ili društvenih prilika u kojima sam živela, bez obzira na promene u tehnologiji medija, načinu mišljenja o umetnosti i jeziku kojim se to mišljenje izražava, proces stvaranja kroz koji je moj rad prolazio uvek je bio identičan, svaki put imajući za polazište istraživanje, a za ishod – društvenu recepciju. Ali, da li moj rad uopšte išta menja u društvu?


Iza mene je skoro pedeset godina života i skoro trideset godina rada u domenu likovne umetnosti. Povodom takvih godišnjica ova izložba bi trebalo da predstavlja neku vrstu retrospektive ili rezimea, obeležavanje jedne kote do koje sam stigla na odredjenom putu. Pitanje da li je taj put prava ili kružnica postavljam radom "Vera u progres" koji sam za ovu priliku realizovala.


Pored ove, izlažem još dve video instalacije – "Savršeni brak" i "Entre-nous". Ovim radovima preispitujem odnos izmedju žene (mene - profesionalne umetnice) i muškarca u zajednici.


Ne znam da li progres postoji ili ne, ali i šta će nam progres ako nemamo s kim da ga delimo!"


Dragana Žarevac

Septembar 2008


 


Datum objavljivanja: 16.10.2008.