Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Veljko Vujačić: Metodologija zagonetke

U Galeriji '73, Požeška 83a, u četvrtak, 21. juna u 20. sati otvara se samostalna izložba radova autora Veljka Vujačića, pod nazivom, "Metodologija zagonetke". Izložba traje do 3. jula, 2012. godine.


 


Veljko Vujačić, Metodologija zagonetke



Rad 1. "In this Case Imperfection is Just the Starting Point"

Rad 2. Extend Your Heating System!!!

Rad 3. "Good Morning .....Let The Stress Begin..."

Rad 4. TV PICTURE

Rad 5. The Riddle

Kada se teorija pita - umetnik zna da je “nesavršenost početna tačka” u prošlosti i sadašnjosti, trajno, kontinualno ponavljanje početka i kraja, samo perpetuum mobile kondicionalnosti opstanka, napretka i postojanja, stalno sabiranje, arhiviranje i redokumentovanje istorije putem sve savršenijih sistema u civilizacijskim procesima.

Umetnik počinje sa umnoženim radom "In this Case Imperfection is Just the Starting Point" od sto registratora osam metara dužine, kao simboličkih primera i dokumenta statusa arhiviranja administrativnih akata, projektne građe, memorijskih zapisa, tragova vremena i psihoza krivičnih zaostavština i aktualnih poziva.

Interaktivna instalacija - Extend Your Heating System!!! - razvija temu socijalne drame grejanja i rangiranja društvene slojevitosti, premoći i siromaštva, invencija i dovitljivosti kolekcioniranja toplote i zadovoljstva sa prezentacijom inovativnog sistema G.T. „uradi sam“.



Repetativna serija "Good Morning .....Let The Stress Begin..." sačinjena od istih blokova talas kartona u crnoj boji i postavljena u nizu, kao da ponavlja blago uzrujavajuću uzrečicu „po jutru se dan poznaje“, bavi se pitanjima „zdravog života“ i svim psiho-fizičkim-mentalnim-telesnim stanjima u okviru svkodnevnih, radnih i neradnih dana, meseci i godina. Optimistično, duhovito i relaksirajuće.

TV PICTURE je kubični monolit medijske dominacije, ali bez koje je svet politike, ekonomije, informisanja, zabave, igre, razonode, saznanja nezamisliv. Spomenik zatvorene sobe „velikog brata“ gde su metafora i realnost medijske kontrole aktuelna realnost svakodnevnice.

The Riddle provocira perceptivne sposobnosti posetilaca i njihovu participaciju u rešavanju ključnih tačaka izložbe.

Da bi se razumela postavka važno je uspostaviti vezu sa jednom prethodnom instalacijom koju je umetnik izveo kao praktikant biciklizma sa interesantnim komentarima da sve ima povratno značenje, kada se krene putem napred sledi nazad ili putem uzbrdo sledi nizbrdo, ali „vetar u čelo bicikliste, uvek je vetar u čelo“.

Ovaj sjajan rad samo od strujanja vazduha/vetra i njihanja platna, izveden u Zrenjaninu prošle godine, povodom Noći muzeja, gde je Veljko Vujačić izlagao sa Damnjanom, Ugrenom, Serenom i Marcom Chiesom, istovremeno je i metafora nekih neminovnosti sa kojima se svakodnevno susrećemo i koje čine taj neizdrživi pritisak / udare vetra u čelo.

Na drugi način, izborom radova, umetnik prenosi temu na akutna stanja kojih se čovek ne može osloboditi ili izolovati, poput udara politike birokratije, ekonomske krize, medijske spektakularizacije, konzumističke pomahnitalosti, komunikacijske netolerantnosti i kulturne obesmišljenosti.

I mada savremene filozofije, teorije i velike smotre o tome govore, ublažavaju ili podižu tenziju... umetnik i dalje daje smisao, autodoprinos, da je svaki kreativni prilog, bilo kao duhovna igra, uzbudljiva interpretacija ili lična priča, područje vetrova dobre nade u sledu promena...



Biljana Tomić



Izložba će biti otvorena do 03.07.2012. godine.

Radno vreme Galerije '73: 10 do 20 časova

                    subotom od: 10 do 15 časova



Ulaz je besplatan


 



Datum objavljivanja: 21.06.2012.