Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Velimir Karavelić: Međaši

U Galeriji '73, 27. juna 2013. godine, sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba skulptura Međaši, autora Velimira Karavelića.

 


Velimir Karavelić rođen je 1952. godine u Budisavcima kod Peći. Akademiju likovnih umetnosti je završio u Prištini, a magistarske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a. Učestvovao je na oko 200 grupnih izložbi. Izlagao je samostalno i na grupnim izložbama u Beogradu, Ljubljani, Novom Sadu, Skoplju, Valjevu, Vršcu i mnogim drugim gradovima. Dobitnik je brojnih nagrada za svoje skulpture.


Figure Velimira Karavelića su, prema rečima Đorđa Kadijevića, "nerealistično stilizovane, obrada kamena je u tehničkom ali i u estetskom smislu moderna, namerno neujednačena. Jasno se razlikuju ovlaš obrađene površine manje značajnih detalja od onih koji su izglačani do perfekcije i time ističu primarnost dominantnih segmenata forme. Karavelić voli kamen, najradije vaja u mermeru, što treba razumeti kao samosvesnu, retrogardnu dispoziciju a ne kao anahronu nostalgiju za starim vajarskim tehnikama. Figure su mu na granici između minijature i srednjeg formata, ali svojom plastičnom strukturom stvaraju utisak monumentalnosti".


Izložba će biti otvorena do 09. jula 2013. godine.


Datum objavljivanja: 25.06.2013.