Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Velimir Ćurgus Kazimir - Akvarijumi

Crteži iz ciklusa Akvarijumi, nastali 2007. i 2008. godine, svojim nevelikim formatima, bliski listovima iz skicen-bloka, svedoče o krajnje neopterećenom, iskrenom i jednostavnom poimanju stvaralačke eksplikacije.Galerija Grafičkog kolektiva, od 17. do 29. novembra.

 


Velimir Ćurgus Kazimir, autor više knjiga (priče, poezija, eseji, romani), publicista i novinar koji je tokom devedesetih godina svoje estetske sudove obojio i jasnim antirežimskim stavom. U paralelnom svetu Ćurgusove umetničke fikcije, književno i likovno stvaralaštvo u problemskom i jezičkom sistemu ostvaruju nužnu kompatibilnost, a u otvorenom sistemu njegovog dela dodiruju se elementi autobiografskog sa ogledalskom realnošću izvrnute stvarnosti.




Izložba naslovljena Akvarijumi u Grafičkom kolektivu predstavlja prirodni nastavak njegovih prethodnih izložbi baveći se, na krajnje nepretenciozan način, izvornim problemima crtanja i crteža. Crteži iz ciklusa  Akvarijumi, nastali 2007. i 2008. godine, svojim nevelikim formatima, bliski listovima iz skicen-bloka, svedoče o krajnje neopterećenom, iskrenom i jednostavnom poimanju stvaralačke eksplikacije. U jednostavnoj kompozicionoj shemi varira izabrani motiv koji u nekom imanginarnom prostoru nigde i ovde, neposrednim tonom podvlači elemente prolaznosti kojima se opiru detalji zaboravljene privatnosti. Pastel, olovka, tuš, kolaž, akvarel-medijski su vešto korišćeni kako bi se sačuvalo tkivo crteža, njegova izvorna ideja svedočanstva. Može se reći da je u slučaju Ćurgusa  komunikativnost njegovog literarnog i likovnog rada zasnovana na svojevrsnoj vizuelizaciji literarnih slika u jednom krajnje sofisticiranom i iskrenom stvaralačkom znaku.




Velimir Ćurgus Kazimir (1948). Prva samostalna izložba "Priče, crteži, slike"  održana 1992. u Srećnoj galeriji SKC-a. Izlagao u Galeriji Grafički kolektiv 1996. i 2001, kao i na zajedničkoj izložbi Ars Danubiana, Regensburg, 2001. Autor je desetak knjiga priča, poezije, eseja i romana. Njegovi eseji i priče su prevođeni  na francuski, engleski, nemački, španski i poljski jezik.


 


Datum objavljivanja: 29.10.2008.