Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Veliko interesovanje za izložbu Ervina Vurma

Izložbu Jedan minut zauvek, umetnika Ervina Vurma otvorili smo 7. aprila u Muzeju savremene umetnosti Beograd. Ovo je prva samostalna izložba istaknutog austrijskog umetnika u Srbiji i njegova prva velika izložba na Balkanu. Kustosi izložbe su Maja Kolarić i Žerome Sans.

 



 


Predstavljena na svih pet nivoa muzeja, pikazuje kompleksan stvaralački, tridesetogodišnji opus ovog umetnika od 90-ih godina prošlog veka do danas. Od samog otvaranja privukla je brojnu publiku da učestvuje u parcipativnim a veoma duhovitim radovima.



Pored opšte i stručne domaće javnosti izložbu su posetili na otvaranju i Julia Payton Jones - dugogodišnja direktorka Serpentine galerije u Londonu od 1991 - 2016., trenutno međunarodna direktorka galerije Thaddaeus Ropac, Helmut Friedel - teoretičar umetnosti, dugogodišnji direktor i kustos Lenbachhaus u Minhenu od 1990 - 2013. godine, Julia Hottner - direktorka galerije Köning , prof dr Walter Smerling - direktor Muzeja Küppershmüle za modernu umetnost u Duizburgu i Angela Stief - direktorka Albertine Modern u Beču.



Danas su sa umetnikom naš muzej i izložbu posetili i Clare Lilley - direktorka galerije Yorkshire Sculpture Park u Engleskoj, Michael Hue Williams - direktor Albion Barn galerije u Oksforširu u Engelskoj i Cherry Cheng Xiao Meng - direktorka privatnog Muzeja u Kini.



Do 9. avgusta na izložbi u Muzeju savremene umetnosti možete pogledati pored jednominutnih skulptura (One Minute Sculptures) i druge ikonični radovi autora kao što su „Uzana kuća” (Narrow House), Debeli automobil” (FatCar), „Debela kuća” (Fat House), apstraktne i performativne skulpture ali i svi oni prateći mediji u kojima umetnik kontinuirano radi i koji čine neizostavan deo njegovog umetničkog rečnika, kao što su fotografije, video-radovi, performansi, crteži i slike, kao i značajna nova produkcija.



Vurm je posebno za izložbu u Beogradu izveo novu seriju svojih performativnih skulptura u glini, prema modelima najznačajnijih građevina koje pripadaju jugoslovenskom modernističkom nasleđu Beograda.



Datum objavljivanja: 09.05.2022.