Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Veliki pečat Jeleni Sredanović

Žiri u sastavu: Ljiljana Slijepčević, istoričarka umetnosti, Ranka Lučić Janković, grafičarka i Vladimir Veljašević, grafičar – jednoglasno je dodelio nagradu Veliki pečat za 2010. Jeleni Sredanović za grafiku “Kapi i senke I”, drvorez iz 2008. godine.

 


U najužem izboru za ovu nagradu bili su radovi Zorana Grmaša i Zorane Janković.




Obrazloženje žirija

Jelena Sredanović (1982) je uzorni primer autora čiji rad potvrđuje iskreno uverenje u moć grafike, a njen osećaj za kvalitet medija i njegove neiscrpne mogućnosti jedna je od temeljnih vrednosti ovog drvoreza. Njen likovni koncept i rukopisna ortografija nastavljaju linijom velikih uzora iz istorije umetnosti, pa su drevni japanski drvorez i njegove zapadne verzije samo primereno integrisani u savremenu recepciju dela. U idejnim refleksijama njenog rada upadljiv je fokus na prirodne fenomene i njihove promene, odnosno prolaznost sveta viđenog u različitim trenucima i različitim svetlosnim projekcijama. Vizuelnu energiju prizora iz prirode - igru vode i vazduha - zabeležinih fotografijom - Jelena Sredanović transponuje u grafičku matricu i otisak, osetljivo kao eho te prirode. Plastički i vizuelni harmonični odnosi nastaju na vibrantnosti rafinirane tehnike i fino iznijansiranim tonskim vrednostima; kompozicija okernih, zelenih i zemljanih tonova dovedena je na ivicu asocijativnog, gotovo apstraktnog izraza koji pruža različite mogućnosti doživaljaja prizora.




Nagrada Veliki pečat ustanovljena je 1963. godine i predstavlja jedno do najreferentnijih i najstarijih priznanja za grafičku umetnost u Srbiji.


Datum objavljivanja: 12.05.2010.