Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Veliki pečat

Žiri se sastao u ponedeljak, 19. maja 2008. u 10 časova i radio je u sastavu: Branimir Karanović, grafičar, Sava Ristović, istoričar umetnosti i Zoran Banović, grafičar. Sava Ristović je izabran za predsednika Žirija.


 


Nagrada Veliki pečat za 2008. godinu jednoglasno je dodeljena Slavku Milenkoviću za rad O vremenu, iz 2007. u tehnici digitalna štampa. U najužem izboru za ovu nagradu bili su radovi Ranke Lučić Janović, Aleksandra Mladenovića Leke i Ivane Švabić Kenon.



Obrazloženje žirija:

Slavko Milenković (1959)  se izdvojio kao osobena autorska pojava na likovnoj sceni već sa svojim prvim grafikama i crtežima, 80-ih godina prošlog stoleća. Za poetiku njegovog dela karakteristična su odmerena rešenja, duhovitost, lucidnost i hrabrost. Milenkovićev nemiran i istraživački duh hrabro unosi nove elemente u sopstveno široko stvaralačko polje i uvek iznova iznenađuje svojim novim i svežim rešenjima.




Prva grafika nagrađena Velikim pečatom nosi bitna svojstva njegovog rada; u milenkovićevskom duhu prividna jednostavnost kolažne situacije otkriva ubedljivu i slojevitu vizuelnu igru kadriranih polja i  razlomljene kompozicije. Žiri je u ovom radu posebno akcentovao Milenkovićev sluh za odabrani medij, u ovom slučaju reč je o adekvatnoj primeni digitalne tehnologije.


 


 



Datum objavljivanja: 19.05.2008.