Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Velike strasti - Josifović & Tadić

Maja Josifović i Dimitrije Tadić otvaraju izložbu "Velike strasti" u Galeriji SULUJ, Terazije 26/2, u ponedeljak, 17. novembra u 19. časova.

 


" Umetnički dvojac", Josifović-Tadic,od 2001.g.ispoljava umetničke nastupe zajedničkim projektima .Nije beznačajno reći da su ovi umetnici mladje generacije, završili scenografiju na FPU u Beogradu.Možda  baš odatle kreće lakše iščitavanje njihovih projekata koji se često « inscenirano » stavljaju u kontekst odredjenih prostora bilo galerijskih / van galerijskih ili javnih, pogodnih za zamisljeno tematsko - kontekstualno oblikovanje.Takodje, za njihov zajednički umetnički rad od velike važnosti je kompleksno nasledje nadrealizma i dadaizma, dabome i naših predstavnika, pa je i sam naziv prethodne izložbe «Bez mere», preuzet iz terminologije Marka Ristića, gde on objašnjava potpunu,bezrezervnu posvećenost sopstvenoj ideji...


Izložba VELIKE STRASTI deo su celovitog , istoimenog projekta koji obuhvata nekoliko već realizovanih izložbi u Beogradu i Novom Sadu / digitalni printovi "Bez mere" na fasadi Doma kulture Studentski grad - Beograd, "U strahu su velike oci" - Art Klinika, "Kod čika zube i drugo" - Manual muzej zoboravljenih umetnosti / i prezentaciju petog broja Almanaha u Kolarcevoj zaduzbini, Beograd.


Bitno je istaći da je važan segment projekata Maje Josifović/1976/ i Dimitrija Tadića/1973/ uz izložbu i realizacija pratećih Almanaha, koji kontinuirano i sveobuhvatno beleže sadržaje vezane za njihov rad, ali i kolega, istoričara umetnosti, kao što su u slučaju petog, predstojećeg broja, tekstovi Maje Prohaske i Maide Gruden i drugih...


Idejno i poetski, umetnici nalaze zgodno polazište u barokno utopističkom mikro svetu , francuske aristokratije 17.veka, u autistično - visoko estetizovanom i sofisticiranom miljeu paralelno iskonstruisane stvarnosti, u kojem,predstavnici aristokratskog društva apsolutno istrajavaju u fikciji, daleko od realnosti... Opsednutost do kraja svojom vizijom, idejom, ponela je umetnike u procesu razmatranja  svojih licnih svetova, da daju umetnički odgovor kroz instalacije,objekte,crtež ili print u ambijentu intimnog prostora Galerije SULUJ...Nadrealističko iskustvo i sklonost ka neočekivanim spojevima, neobičnim i nesvesnim sadržajima, težnja životu kao poeziji, bitan je i prepoznatljiv segment umetničkog izražavanja ovih beogradskih umetnika.


Izložba je otvorena do 29.novembra 2008.


 


Datum objavljivanja: 13.11.2008.