Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Velibor Božović: Unfolding Elsewheres

Izložba "Unfolding Elsewheres" predstavlja neke od najznačajnijih radova umjetnika Velibora Božovića. Otvaranje izložbe zakazano je za petak, 2. juni 2023. u 19h u Centru za savremenu kulturu KRAK u Bihaću. Kustosica izložbe je Claudia Zini.


 


Pored izložbe bit će predstavljen i novi radio projekat Radio Elsewheres, nastao kao rezultat saradnje umjetnika sa spisateljicom Zeenat Nagree, umjetnikom i muzičarem Steve Bates i kustosicom Claudia Zini, koji će funkcionirati iz izložbenog prostora.



Izložba sadrži raniji autobiografski video-rad My Prisoner (2016), projekat sjećanja pod nazivom Unfolding Elsewheres (2016-2023) i najnoviji zvučni rad Listening series (2023). Postavljena u gradu Bihaću, glavnoj tranzitnoj tački za migrante i tražioce azila, izložba istražuje vezu između ratnog raseljavanja iz Bosne i Hercegovine sa jedne, i trenutne izbjegličke krize sa druge strane, naglašavajući zajedničku historiju ova dva iskustva.



Izloženi radovi ukazuju na umjetnikov interes za istraživanje nelinearnih narativa koji u fokus stavljaju složeni proces pamćenja, prepričavanja i dijeljenja ličnih priča. Kombinirajući arhivske snimke sa elementima fikcije, My Prisoner adresira poseban događaj koji se desio kada je Božović služio u bosanskoj vojsci tokom opsade Sarajeva – njegov jedini susret sa ocem kojeg je ista vojska držala kao ratnog zarobljenika.



Projekat sjećanja Unfolding Elsewheres sastavljen je od serije fotografija koje iz prve ruke govore o životima ljudi prije, tokom i nakon rata 1990-ih, a koje su prikupili Božović i pisac Aleksandar Hemon intervjuirajući pripadnike bosanskohercegovačke dijaspore. Umjetnik je kasnije transkribirao i ponovo sastavio ove razgovore namjerno eliminirajući njihove sintaktičke elemente, što je rezultiralo fragmentiranim tekstovima koji otvaraju prostor gledaocu da istražuje tačke poznatog i neobičnog.



Na izložbi je predstavljena i serija Listening, kompozicija različitih audio zapisa koji odjekuju fluidnim sklopom glasova koji govore o životima u tranziciji. Rad je nastao u bliskoj korelaciji sa Radio Elsewheres. Na Radiju će pored ostalih gostovati: Raymonde April, Sandeep Bhagwati, Zrinka Bralo, Ahmed Burić, Amila Buturović, Marine Corre, Ayesha Hameed, Aleksandar Hemon, Saida Hodžić, Aida A. Hozić, Omer Hrnjić, Aanchal Malhotra, Andrea Marioni, Semezdin Mehmedinović, Majda Piralić, Adi Sarajlić, Zoran Stevanović, Faruk Šehić, Aida Šehović, Elma Velić, i brojni drugi. U programu Radija će se emitovati prilozi Radio Alhara, Radio Zaatari, Lumpen Station, Wave Farm, Radius i Radio is a Foreign Country.



Svi zainteresirani sudionici i sudionice Radija Elsewheres mogu se javiti putem emaila i dogovoriti svoje sudjelovanje. Radio Elsewheres je dostupan putem analogne radijske frekvencije (89.00 FM) u krugu KRAK centra i putem streama na sljedećoj web-lokaciji.



Ova zajednička izložba obećava da će donijeti izuzetno umjetničko iskustvo i predstaviti intrigantne radove, a bit će otvorena do 25. juna 2023. godine.



Velibor Božović je odrastao u Sarajevu, a 1999. godine, preselio se u Montréal, Kanada. Magistrirao je likovne umjetnosti na Univerzitetu Concordia, gdje trenutno predaje. Godine 2015., dobio je stipendiju Claudine i Stephena Bronfmana za savremenu umjetnost. Njegovi radovi su izlagani na međunarodnom nivou.



Ovu izložbu podržava Canada Council for the Arts, Conseil des arts et des lettres du Québec, u partnerstvu sa Kuma International.



 


 


Datum objavljivanja: 02.06.2023.