Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vekovi Bača

U utorak, 17. marta u 19 sati u Odeljenju umetnosti, Biblioteke grada Beograda održaće se prezentacija razvojnog programa integrativne zaštite nasleđa opštine Bač, "Vekovi Bača".

 


Govori autor i rukovodilac Projekta arhitekta i konzervator Slavica Vujović, iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Petrovaradin.

O projektu: Krajem 2005.  izrađen  je  koncept  projekta  "Vekovi Bača 2006-2010." u okrilju Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Postavljeni su ciljevi i okvirni akcioni plan, a osnovne odrednice ukazuju da je reč o razvojnom projektu koji ima da se bavi integrativnom  zaštitom    kulturnog nasleđa na teritoriji određene   lokalne zajednice, dakle opštine Bač, gde  je koncentrisano vredno i retko multikulturalno  nasleđe i dobrim delom očuvan kulturni predeo  koji pripada Podunavlju. Projektom  su obuhvaćeni tvrđava sa podgrađem, franjevački samostan i manastir Bođani.


Na ovoj prezentaciji čućemo šta je to novo što čini iskorak u načinu očuvanja nasleđa danas kada se konzervatorska teorija i praksa kod nas nalazi pred ubrzanim promenama koje dolaze sa pridruživanjem Evropskoj uniji, zatim šta je to I.Ne.P.S (Italian Negotiated Programming in Serbia) projekat.


 


 


Datum objavljivanja: 17.03.2009.