Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Vek srpske umetnosti

Od 27. marta do 14. juna 2009. godine u Nacionalnom umetničkom muzeju Rumunije, u Bukureštu, gostovaće izložba remek - dela iz Narodnog muzeja u Beogradu, pod nazivom Vek srpske umetnosti.

 


U okviru saradnje zemalja u regionu, Narodni muzej u Beogradu i Nacionalni umetnički muzej Rumunije započinju dugoročnu saradnju kojom je predviđeno više izložbi koje će biti organizovane kako u Bukureštu tako i u Beogradu.

Od 27. marta do 14. juna 2009. godine  u Nacionalnom umetničkom muzeju Rumunije, u Bukureštu, gostovaće izložba remek - dela iz Narodnog muzeja u Beogradu, pod nazivom Vek srpske umetnosti. Umetnost u Srbiji 1850 – 1950 iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu. Pokrovitelji izložbe Vek srpske umetnosti. Umetnost u Srbiji 1850 – 1950 iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu su predsednik Republike Srbije Boris Tadić i predsednik Rumunije Trajan Basesku, a realizaciju su pomogli Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo kulture i vera Rumunije.


Na izložbi će biti predstavljeno 150 najreprezentativnijih radova srpskih umetnika koji su svojim slikarskim, crtačkim i grafičkim delom obeležili jedan od najznačajnijih, stilski najraznovrsnijih perioda razvoja srpske umetnosti  sa svim svojim, kako umetnički tako i istorijski i društveno – kulturološki burnim promenama koje su, najpre nagoveštavale a potom i obeležile prelaz u novi vek.


Stilskom hronologijom ova stogodišnja epoha srpske umetnosti počinje delima iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka, radovima onih umetnika koji su pod uticajem ranije bečke a potom i minhenske Akademije i njihovih priznatih profesora, sledili akademske tradicije najpre nazarenskih i bidermajer načela, potom i romantizma, klasicizma i realizma s kraja 19. i na samom početku 20. veka. Kroz najveći broj dela koja će biti prezentovana na ovoj izložbi a koja se čuvaju u  Zbirci jugoslovenskog slikarstva 20. veka, biće predstavljeni svi oni umetnici koji su svojim doslednim angažovanjem u aktuelnim evropskim umetničkim tokovima, baziranim na iskustvima različitih pravaca, od impresionizma, ekspresionizma i kubizma, preko secesije i simbolizma, međuratne avangarde i socijalne umetnosti, sve do posleratnog intimizma i radikalnih modernističkih stremljenja iz ranih 1950 - ih, kako u svojoj sredini tako i na međunarodnoj sceni, na autentičan način doprineli formiranju aktuelnog, univerzalnog umetničkog jezika. Slikarski segment će biti proširen i crtežima i grafikama iz Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu koji će u formi skica ili samostalnog dela pratiti najznačajnije umetničke pojave i stilove u rasponu od sto godina. Od preko 50 umetnika koji će svojim delima predstaviti razvoj srpske umetnosti u rasponu od 1850. do 1950. godine, pomenućemo samo neke: Katarina Ivanović, Konstantin Danil, Đura Jakšić, Đorđe Krstić, Steva Todorović, Uroš Predić, Paja Jovanovića, zatim iz generacije mlađih, Nadežda Petrović, Ivan Radović, Jovana Bijelić, Petar Dobrović, Sava Šumanovića, Mihailo S. Petrov, do onih koji su pionirski obeležili godine ranog posleratnog modernizma, među kojima su bili Milan Konjović, Petar Lubarda, Ljubica Sokić, Milo Milunović...


Ova izložba sadrži jedan od najreprezentativnijih pregleda srpske umetnosti, s obzirom na vrednost i značaj uključenih dela  i značaj zbirki Narodnog muzeja. Ona je jedinstvena i po činjenici da se prvi put u inovstranstvu predstavlja ovako sveobuhvatan pregled srpske umetnosti novijeg doba. Izložba je deo redovne i dinamične izložbene aktivnosti Narodnog muzeja u Beogradu, koji je samo tokom protekle godine priredio 25 izložbi u Beogradu i Srbiji i 2 izložbe u inostranstvu.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


Datum objavljivanja: 17.03.2009.