Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Veče Save Šumanovića u SZ Pavle Beljanski

Godišnjica rođenja Save Šumanovića je povod da se 27. januara 2011. godine sa početkom u 19 sati u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog organizuje filmsko veče posvećeno ovom umetniku.

 


Dugometražni dokumentarni film "Sava Šumanović" koji će tom prilikom biti emitovan, zapaženo je ostvarenje reditelja i scenariste Žike Mitrovića i produkcijske kuće Centar film Beograd. Prateći Šumanovićevu životnu priču i istorijske okolnosti koje su uticale na njegovo stvaralaštvo, uz mnoštvo inserata i veliki broj predstavljenih radova iz fondova najznačajnijih muzeja u zemlji, film slikovito dočarava faze u razvoju ovog vrhunskog umetničkog opusa. Nakon projekcije, publika će moći da se upozna sa devet remek-dela Save Šumanovića iz Kolekcije Pavla Beljanskog: Doručak na travi, Jabuke i grožđe, Naga žena sa šalom (1927), Voćnjak (1928), Naga žena, Jesen (1929), kao i Kuća u sokaku, Zima u Sremu (1933) i Šid pod snegom (1935).




Na stvaralaštvo Save Šumanovića (Vinkovci, 22. januar 1896 – Sremska Mitrovica, 30. avgust 1942), uticale su godine školovanja i život u Zemunu, Zagrebu, Parizu i Šidu, formirajući njegov prepoznatljiv slikarski senzibilitet. Bazirajući interesovanja pre svega na umetnosti Sezana i Van Goga, Šumanović gradi svoj lični izraz u pravcu sinteze kubističkih i konstruktivističkih načela i elemenata svojevrsnog ekspresionizma izraženog pre svega kroz kolorit i gustu, pastoznu materiju. Dominantne teme u njegovom opusu su prepoznatljivi pejzaži kao i ženski aktovi, smešteni u prirodu ili enterijer. Čuveni ciklus "Šiđanki", gde je dosledno sprovedena majstorski razvijana skulptoralnost formi uz upotrebu intenzivnog kolorita, ujedno predstavlja i kulminaciju u Šumanovićevom životu i stvaralaštvu. Kao jedan od osnivača "Oblika", Sava Šumanović je osim u svojoj zemlji veoma zapaženo izlagao i u evropskim umetničkim metropolama poput Londona, Barselone, Pariza, Amsterdama i Brisela, međutim, svojim poslednjim povratkom Šidu ovaj umetnik istančanog slikarskog senzibiliteta najzad pronalazi svoj mir.


Ulaz je slobodan.


 


Datum objavljivanja: 25.01.2011.