Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Van Gog - Slikar radosti i tuge

U sredu, 10. decembra u 19. časova u Blok Galeriji, Juruja Gagarina 221 - Novi Beograd, Dušan Pajin će održati predavanje o Vinsentu van Gogu (1853 - 1890).

 


"Van Gogovo slikarstvo, a posebno njegova biografija, koja je bila predmet i književnih i filmskih ostvarenja, učinili su ga jednim od najpoznatijih umetnika modernog slikarstva, u svetskim razmerama. Inače, njegova dela predstavljaju neke od najradosnijih i najtužnijih slika koje su nastale tokom 19. i 20. veka.

Rekonstrukcije biografije i filmovi o Van Gogu predstavljaju ga kao čoveka koji je bio mučen bedom, duševnom bolešću, a nekad i drugim ljudima. Dok sam čitao njegova pisma bratu Teu, zapitao sam se: kako je taj čovek – mučen svim tim i koji je veći deo svoje energije posvetio slikarstvu – uspeo da takvom istrajnošću (i u takvom obimu) održava pažljivu, pisanu komunikaciju sa bratom, o tako širokom rasponu književnih i umetničkih tema? 

S druge strane, shvatio sam da teza, koja je neko vreme bila popularna, kako kod psihoanalitičara, tako i laika – o vezi genijalnosti i duševnog poremećaja – a za koju je Van Gog prividno dobar primer, upravo na njegovom primeru, nije održiva. Kod njega i drugih, duševni poremećaj nije bio uzrok niti simptom stvaralaštva, nego protivnik stvaralaštva i čoveka. Ono što je uradio - uradio je uz pomoć zdravlja i lucidnosti, uprkos bolesti, bedi i alkoholu."


Portfolio Blok Galerija


Datum objavljivanja: 05.12.2008.