Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Van Gog ispod Van Goga

Članovi Univerziteta Tehnologije u Delftu i Univerziteta u Antverpenu, zahvaljujući novim usavršenim tehnologijama, došli su do značajnih otkrića iz oblasti otkrivanja slika ispod slike. Ispod Van Gogove slike "Mrlje trave" otkriven je ženski portret.


 


Opšte je poznato da su umetnici u nedostatku platna, umeli da slikaju preko već postojećih slika. Jedan od umetnika koji se služio ovakvim načinom slikanja/preslikavanja bio je Vinsent Van Gog.


Eksperimentalna istraživanja su pokazala da je otprilike jedna trećina njegovih dela slikana preko već postojećih slika koje se nalaze ispod površine. Nove tehnologije, bazirane na usavršenoj fluorescentnoj spektroskopiji X-zracima, uspevaju da uspešno identifikuju ove "skrivene slike ispod slika”" Ova tehnologija korišćena je prilikom analize slike Van Goga  "Mrlje trave" koja se nalazila u Kröller-Müller muzeju, a koja je naslikana u Parizu 1887. godine. Ovom prilikom je ispod ove slike otkriven portret nepoznate žene, koji je Van Gog kasnije preslikao.


Vinsent van Gog je rodjen 1853. godine u porodici koja je dala nekoliko zlatara, umetnika i trgovaca umetninama. U početku je slikao slike iz života holandskih seljaka i rudara tamnim mrkozelenim bojama. Posle kratke impresionističke faze u Parizu, u kojoj rasvetljava paletu i napušta socijalne teme, Van Gog odlazi u Arl na jug Francuske. Tu se najviše izražavao u varijacijama plavih i žutih boja. 


Van Gog je začetnik kolorističkog ekspresionozma, koji kod njega nije bio posledica teorije, već nužnost izažvana potrebom da izrazi svetle i tamne strane svig bića i svoja osećanja. Iz Arla Van Gog prelazi u Sen Remi. Ovde intenzitet ekspresije prelazi sa boje, koja postaje prigušenija, u linearni dinamizam, u grafički gest ruke, četke ili noža. Kroz taj gest, više nego kroz boju, izražava zgrčene i iskrivljene oblike, nestvarne perspektive, meteže i oluje u kojima se projektuju njegove muke. Teme ovih slika su masline, čempresi, planine. Umro je u 37-oj godini života.


Gogen i Van Gog otkrili su slikarima ogromne prostore ekspresionizma, samodovoljnost, a zajedno sa Sezanom dokazali su da je slika umetnička stvarnost koja postoji paralelno ali nezavisno od stvarnosti prirode.


 



Datum objavljivanja: 31.07.2008.