Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Uzvišeno u senci - Umetnost Koste Bradića

Retrospektivna izložba "Uzvišeno u senci – Umetnost Koste Bogdanovića" autora Rajke Bošković, višeg kustosa MSU u Beogradu, biće predstavljena u Sarajevu, u Umjetničkoj galeriji BIH (29. decembar 2009 - 14. januar 2011).

 


Retrospektivom tj. svojevrsnim "pogledom unazad" na dosadašnji opus umetnika odabrano je 171 delo – skulpture, slike, crteži, fotografije, plakati i konceptualni radovi, nastali od samih početaka njegovog umetničkog delovanja do danas (1949 - 2009),  čime se daje uvid u šest decenija stvaralaštva ovog umetnika.

 

Celokupan Bogdanovićev umetnički opus usmeren je na izraz savremeno tihog, mirnog, zdravog i uzvišenog, kao kategorijalnih odrednica, koje njegova dela suptilno približavanju izrazu duhovnog u umetnosti. Te četiri kategorije su i izvorišta za poetiku njegove umetničke forme, što se prevodi u svojevrsnu ideju postojanja u lepoti nenametljivog.

 

Težnja ka stvaranju obnovljenog i proširenog poimanja lepog i uzvišenog u umetnosti, čini njegovu umetnost usamljenom i izdvojenom pojavom među brojnim ekspresionističkim tendencijama koje su obeležile umetnost druge polovine 20. veka. Oba ova pojma, i lepo, i uzvišeno, u delu Koste Bogdanovića ključna su za konstituisanje projekta obnove kategorije oduhovljenog u uslovima savremene umetnosti.

 

Na osnovu  retrospektivne izložbe Muzeja savremene umetnosti  UZVIŠENO U SENCI - Umetnost Koste Bogdanovića autora Rajke Bošković, održanoj u Kući legata u Beogradu, Kosta Bogdanović je dobio Nagradu grada Beograda za 2009. u oblasti likovnog i primenjenog stvaralaštva i vizuelnih i proširenih medija.


Datum objavljivanja: 25.12.2010.