Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Uzvišeni metabolizam Maje Rakočević Cvijanov i Adrienn Ujhazi

Četvrtak 14.09. u 19h Kulturni centar Dorćol, Mike Alasa 46 Kolaborativna izložba „Uzvišeni Metabolizam“ nastala je kao saradnja između dve umetnice Adrienn Ujhazi i Maje Rakočević Cvijanov.

 



 


Kolaborativna izložba „Uzvišeni Metabolizam“ nastala je kao saradnja između dve umetnice Adrienn Ujhazi i Maje Rakočević Cvijanov. Kroz dijalog prepoznavanja, počevši od Adrienine reakcije na Majin rad, umetnice dele svoja intimna iskustva vezujući se za motiv i pristup prema sopstvenom radu.









"...Obe umetnice sada svoju pažnju usmeravaju na doživljaj i efekte promene – promene koja, čini se, ima izvesne veze sa metabolizmom, kako se on ustaljeno shvata, ali daleko više sličnosti sa izvornim značenjem tog pojma. Naime, polazeći od određenih svojih životnih i telesnih prekretnica, i Maja Rakočević Cvijanov i Adrien Ujhazi promišljaju ih kao materiju od koje nastaje tkivo umetnosti i na taj način transformišu ono što bi bilo samo jedno u nizu ženskih iskustava u opšte, ljudsko iskustvo. Fizičke promene u telu i na telu žene samo su polazište za opredmećivanje procesa promene i povod da se taj novi element uvede u umetničko delo."- isečak iz teksta Nele Tonković





Adrienn Újházi, rođena 1995. godine u Novom Sadu. Diplomirala na osnovnim (2018.) i master (2020.) studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Departmanu likovnih umetnosti,studijska grupa – Slikarstvo. Radila je (2020-2021.) kao zamenik nastavnika u srednjoj školi za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu. Od 2021. godine prihvatila svoj status samostalne umetnice, nastavljajući da deli svoje znanje i iskustvo u alternativnoj umetničkoj produkciji kroz različite inicijative. Adrienn je dobitnica nekoliko stipendija i nagrada, pokazujući svoju posvećenost u svojoj oblasti. Aktivno angažovana na izložbama, projektima, zajedničkim inicijativama i festivalima, te njena umetnička dela su presdavljena u brojnih galerija, muzeja i drugih prestižnih mesta. Kao aktivni član galerije Šok ZaDruga u Novom Sadu, Udruženja građana ReAktor i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV). Adrienn je dala značajan doprinos lokalnoj umetničkoj sceni preko kolaborativnih inicijativa i p

rojekata od kojih ističe projekat Biofabrika, koji je podržan od strane Evropske Prestonice Kulture - Novi Sad 2022, i projekat Biokod, podržan od strane Gradske uprave za kulturu - Novi Sad 2023. Adriennovo istraživanje leži u interdisciplinarnoj oblasti koja povezuje umetnost, nauku i tehnologiju (ASTS), otkrivajući dubju vezu između čovečanstva i sveta prirode. Koristeći različite umetničke pristupe, uključujući fotografiju, instalaciju, video, zvuk, slikarstvo i vajanje, ona se bavi temama koje se tiču zamršenog odnosa društva sa prirodom. Adriennova eksperimentalna metodologija i jedinstvena umetnička perspektiva se naširoko prikazuju i promovišu kroz različite načine kao što su izložbe, projekti, otvoreni (umetnički) razgovori, radionice, predavanja i konferencije. Njeni umetnički radovi se nalaze u privatnim i institucionalnim kolekcijama.



Maja Rakočević Cvijanov (1975, živi u Subotici) diplomirala je i magistrirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je završila i doktorske studije 2023. godine.  Zaposlena je u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica od 2008. godine kao savetnica vajarka konzervatorka. Predaje vajanje likovnim tehničarima u srednjoj Politehničkoj školi u Subotici od 2018. godine. Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2001. godine.  Osnivačica i članica umetničke grupe dez.org od 2005. godine. Zavaršila je kurs alternativnih Ženskih studija i istraživanja - Novi Sad, u subotičkoj podružnici 2022. godine. Samostalno je izlagala u brojnim galerijama i muzejima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Mađarskoj. Od 2000. godine aktivno učestvuje na grupnim izložbama, radionicama, prezentacijama, bijenalima, festivalima, sajmovima u zemlji i inostranstvu (Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češka, Danska, Finska, Nemačka, Italija, Austrij

a, Rumunija, Francuska  i SAD).  Za svoj rad više puta je nagrađivana: 2023. Zlatno dleto, godišnja nagrada ULUS-a za najbolji trodimenzionalni rad u 2022.godini, Beograd; 2012. nagrada grada Subotice za likovno stvaralaštvo dr. Ferenc Bodrogvari, Subotica; 2002: Nagrada Beorame na Bijenalu mladih Kodovi vremena u Vršcu; 2001: Nagrada Vladeta Petrić za rezultate u skulpturi, godišnja izložba studenata FLU, Beograd; 2000: Nagrada galerije Pero za vajarstvo, godišnja izložba studenata FLU, Beograd.  2005. i 2003: finalista nagrade Mangelos za najboljeg mladog vizuelnog umetnika.

Njeni radovi nalaze se u kolekcijama Oktobarskog salona – Kulturnog centra Beograd, Centra za stvaralaštvo Šumatovačka, u fondu Savremene galerije Subotica, Savremene galerije Zrenjanin, Muzeja Tera (Terra) u Kikindi, u kolekcijama Nenada Kostića,  galerije Bel Art iz Novog Sada, kao i u kolekcijama Lucijana Benetona Imago Mundi i galerije Štatpark (Stadtpark) iz Austrije.


 



Datum objavljivanja: 14.09.2023.