Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

UStopia

Multimedijalna izložba "UStopia" (27. januar – 08. februar 2009) u Domu omladine Beograd. Autori: Radionica VacuumPack. Izložba je posvećena Draganu Rakiću (1957-2009.), članu radionice Vacuumpack, na osnovu čije ideje i koncepta je projekat realizovan.

 


O Draganu Rakiću ovom prilikom govoriće Zoran Pantelić i Darka Radosavljević. 




Kako obična osoba zamišlja civilizaciju sa "idealnim" socio-konfesionalno-političko-pravnim sistemom, kako doživljava opštu globalizaciju, da li je iščekuje "crveni tepih" na putu ka  standardima zapadnih demokratija, da li veruje u tekovine ljudskih prava i ličnih sloboda?

 

Sjedinjene Američke Države su u radu upotrebljene kao ideja "utopijske" zajednice. Kroz izložene radove (7 Suits a Week, Ustopia, Spare Memories, Liberty) Radionica VacuumPack obrađuje teme koje karakterišu "američki san": bogatstvo, lične slobode, uspešna karijera i porodica. Da li činjenice postaju predrasude?

 

Grupa Radionica VacuumPack je započela rad kao radionica u okviru projekta Ovoreni klub – Sombor. Radionicu je vodio Dragan Rakić član Asocijacije Apsolutno okupivši umetnike najmlađe generacije iz Sombora. Aktivnosti radionice su obustavljene u vreme NATO intervencije na Kosovu i u Srbiji 1999.godine. Tokom šestogodišnje pauze prepoznata je bliskost u načinu promišljanja i koncipiranja individualnih projekata nekih bivših članova, što je 2006. godine dovelo do ponovnog okupljanja radionice, koju su činili Dragan Rakić, Andreja Petraković i Dragiša Mirković. Kao takva, grupa je delovala do samog početka 2009. godine, kada je usled bolesti preminuo njen osnivač Dragan Rakić. Rad na ideji, konceptu i realizaciji je kolektivni čin, te se projekti potpisuju imenom radionice ne nevodeći individualna imena članova radionice.

http://www.vakuumpakovanje.net

 http://www.apsolutno.org

 

"Sa Draganom Rakićem smo podelili jedan intenzivan, dinamičan i neponovljiv period u našim životima. U umetničkom kolektivu APSOLUTNO, Dragan je zauzimao poseban status svestranog i strpljivog istraživača..... Poslednji period njegovog života karakteriše njegov angažman u radu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i rad u kreativnim radionicama koje su otvarale mogućnost i za dalji razvoj u savremenoj umetnosti. Jedan od takvih je i projekat Vakuumpack u Somboru...."

Izvod iz teksta Zorana Pantelića o Draganu Rakiću 

 

 

Izložba traje do 08. februara 2009.


 


Datum objavljivanja: 26.01.2009.