Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ustanove kulture i civilni sektor

Savetovanje: "Ustanove kulture i civilni sektor, saradnici ili konkurenti ?", održaće se u ponedeljak, 27. aprila od 11 14 časova u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, Rige od Fere 4.

 


Moderira mr Aleksandar Brkić, asistent na FDU,

Uvodničari/ke:

Nadica Momirov, Državna sekretarka za kulturu

Saša Milivojević, Centar za kulturu Inđija

Kristina Kujundžić, Swiss Cultural Program

Katarina Živanović, Muzej istorije Jugoslaviije

Marko Radenković, Avantura Cooltura

Dejan Ubović, Kulturni centar "Grad" 

Zoran Pantelić, Kuda.org.

 


Zavod za proučavanje kulturnog razvitka nedavno je pokrenuo ciklus javnih tribina pod imenom osnivača ustanove, Stevana Majstorovića. Prva tribina PLANIRANjE KULTURNOG RAZVOJA, KO SU AKTERI, KOJI SU NIVOI ,  KO SE PITA? održana je 23. marta. Moderirala je prof. dr Milena Dragićević Šešić, u učestvovali su predstavnici Ministarstva kulture, kao i ministar Nebojša Bradić, sekretarka za kulturu Grada Beograda, predstavnici nacionalnih i lokalnih ustanova kulture, eksperti, organizacije koje bave kulturnom delatnošću i veliki broj medija. 


Pokretanjem javnih tribina i debata naša ustanova ima za cilj da postane slobodna zona izražavanja najrazličitijih aktera kulturnog života u Srbiji.


Izbor atraktivnih tema i fenomena modernog  života i kulturnih potreba savremenog čoveka, neformalniji pristup u organizaciji i izboru učesnika privući će pažnju javnosti, publike, medija i donosilaca odluka. Zavod će postati otvorena i efikasna institucija kulture i mesto gde će se kroz razgovor i dogovor aktera u kulturi doprineti naporima da se u Srbiji kreira nacionalna kulturna politika. 


Tribinu USTANOVE KULTURE I CIVILNI SEKTOR, SARADNICI ILI KONKURENTI? moderiraće Aleksandar Brkić asistent na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.   


Zakon o civilnom sektoru je jedan od najprečih koji treba da budu doneseni. U tome se slažu i vladine i nevladine organizacije. Nije samo nepostojanje tog zakona razlog za prilično haotičnu scenu u svim oblastima, pa i u kulturi. Tržište postoji, ali ne i pravila. Veliki je problem razgraničiti čime treba da se bave ustanove, a čime civilni sektor: kakvi projekti, uz čiju podršku i sredstva i dr. Poseban je problem saradnja, jer za sada, ovi sektori uglavnom  se ponašaju kao zaraćene strane.


 


Datum objavljivanja: 21.04.2009.