Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Uskrsnuće: Moraćeš sam na ovo putovanje

Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović” u petak, 1.aprila u 19 časova u "Spomen – zbirci Bogića Risimovića Risima" (Galerija Risim) priređuje veče posvećeno jednoj izuzetnoj slici našeg znamenitog slikara Risima.


 


Tokom večeri će gosti prisustvovati  ,,operaciji na otvorenim skrivenim mislima umetnika” - preciznije, prisustvovaće  analizi slike „Uskrsnuće“ .

Kompleksna kompozicija realizovana 1969. godine je imala zanimljivu istoriju. Te godine Risim dobija nagradu Doma JNA za sliku ,,Verenici“predstavljenoj na izložbi ULUS 69 nakon čega dobija narudžbu sa VMA Beograd. U proleće 1969. završava ,,Uskrsnuće” a sa Vojnomedicinske  akademije dobija negativan odgovor. Slika mu je vraćena sa obrazloženjem da je ,,suviše mračna”. Razočaran ali ne deprimiran, svestan paridigmatske  žudnje ka razotkrivanju sebe kao umetnika nominovanog da otkriva svetlost, nasuprot dotadašnjem tematskom oprijentisanju ka ,,zemlji” kao osloncu svoga umetničkog opusa, on se okreće ,,atmosferi”. Iste godine biva odbijen i na Oktobarskom salonu sa obrazloženjem da je slika velikih dimenzija i da je namaju gde izložiti. ,,Uskrsnuće” ostaje u Risimovom ateljeu a dobrotom porodice Risimović, nakon umetnikove prerane smrti 1986, slika je nezaobilazan eksponat ,,Spomen – zbirke Bogića Risimovića Risima” o kojoj brigu vodi Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović” - Čačak.

U centru kruga tematskih celina Risimovog opusa je svakako ova slika zbog čega je  Galerija od 9. marta 2022.  postavila izložbu pod nazivom ,,Uskrsnuće” – Moraćeš sam na ovo putovanje.   

Iz realnog rakursa, fundamentalno drugačiji pristup analizi ove slike će publika  imati  priliku da čuje od  anesteziologa dr Jelene Bošković. Doktorka će sa stručnog aspekta, što je prava retkost u praksi, da umetničko delo analizira  i  kroz imaginarnu hiruršku salu slušaoce uvede u sliku kao u dnevnu sobu. Šta se zaista odigrava na ovoj čudesnoj slici, gde, zašto, ko su akteri, koja vrsta emocija protiče tokom operativnog zahvata u kom se pacijent kreće ivicom života i „dalekog putovanja“? Koliko je osnovana teorija da je „samo hirurgija medicina - sve ostalo je sudbina” ? Odgovore će nam dati dr Jelena Bošković.

Razgovoru će se pridružiti Nađa Bukumirović, učenica VI razreda, autorka kopije Risimove slike. Nađa u slici, bez iskustva nagriženog svetom u kome ima dovoljno zla po glavi stanovnika, vidi slikarstvo preplavljeno vedrim tonovima i bljeskom optimizma.



Daniel Mikić



Autor izložbe je Daniel Mikić, viši kustos Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović”.

Moderator:

Svako ko želi učestvovati u analiziranju umetničkog dela.


 



Datum objavljivanja: 31.03.2022.