Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Uskršnja jaja - pisanice

U četvrtak, 2. aprila u 13. sati , održaće se promocija knjige u Gradskom muzeju Sombor. O knjizi će govoriti : Recenzent: Dr Vesna Marjanović, muzejski savetnik etnolog, Načelnik odeljenja za proučavanje narodne kulture, Etnografski muzej Beograd i autor knjige: Dušanka Ogar, muzejski savetnik etnolog Gradskog muzeja Sombor.

 


Publikaciju prate odlične fotografije muzejskih eksponata iz zbirke uskršnjih jaja fotografa Mladena Suknovića, fotografa Milana Čičovčkog i Pavla Karabasila, kustosa etnologa Gradskog muzeja Sombor, koji je uradio i pripremu fotografija i teksta za štampu i ukupni dizajn knjige.


U izvodu iz recenzije dr Vesne Marjanović, muzejskog svetnika, načelnika odeljenja za proučavanje Narodne kulture, Etnografskog muzeja u Beogradu naglašen je zančaj ovakovog vida publikovanja muzejske građe :" ...Mišljenja sam da su etnološko-muzeološke studije ovog tipa veoma važne ѕa etnološka proučavanja duhovne i materijalne kulture u celini, jer na njima je moguće kasnije graditi analitičke predstave o značaju narodne kulture u ukupnoj kulturi čovečanstva. Posebnu vrednost studije čini kataloška obrada muzejskih predmeta koji na slikovit način grade predstavu o elementima kulture koja nestaje ili je nestala. Ujedno studija ovog tipa je značajna i za arhiviranje podataka o nemterijalnoj baštini u Srbiji, a takođe, doprinos je i obradi i sitematizaciji pojedinačnih kolekcija Muzeja. ...."


Izdavanje publikacije pomognuto je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije i Gradskog muzeja Sombor. 


Promotivna cena knjige 500 dinara  - USKRŠLjA JAJA – PISANICE-


ZNAČAJNO SVEDOČANSTVO NARODNE UMETNOSTI 


Smatramo da je postojanje i redovno izlaženje ovakvih publikacija od izuzetne važnosti ne samo za našu ustanovu Gradski muzej Sombor, već i za kulturni život našeg grada i okoline, čije pokretno kulturno blago baštinimo, čuvamo i izlažemo.


Zahvaljujemo učesnicima krativne muzejske igraonice «Pisanice šaranje uskršnjih jaja» čije radove možete pogedati na propratnoj maloj izložbi inspirisanoj šaranjem uskršnjih jaja :


OŠ  Dositej Obradović, V-1,V-2, V-3 i  nastavnici Radmili Delić.

OŠ  Nikola Vukićević učenicima iz II razreda i nastavnici Stevaniji Keča. 


U okviru prezentacije možete pogledati edukativni program Gradskog muzeja Sombor u skolpu muzejskih etnoloških igraonica  tokom marta meseca. Zahvaljujemo na poklonima i demonstraciji šaranja pisanica Krstić Živodarki.


 


Datum objavljivanja: 31.03.2009.