Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Uroš Predić-crteži i studije iz zbirke FLU

Izložba Uroš Predić-crteži i studije iz zbirke Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu nastala je kao završna faza projekta koji je realizovan sa ciljem da prvi put, u celini, stručnoj javnosti i publici budu predstavljena 22 crteža i studije ovog umetnika, koji se čuvaju u zbirci Grafičkog odseka FLU u Beogradu.


 


Izložbi je prethodila konzervacija radova, u saradnji sa Tijanom Lazić, docentom na Modulu za konzervaciju i restauraciju slika i umetničkih dela na papiru FPU, i pisanje studije,  autorke Aleksandre Kučeković, docenta na Odseku za teoriju FLU.

 



Uroš Predić je 1948. godine tadašnjoj Akademiji likovnih umetnosti i njenim studentima poklonio svoje najranije studentske crteže iz osme decenije devetnaestog veka i pripremne studije za slike iz dvadesetih i tridesetih godina dvadesetog veka. Imajući u vidu značaj uzora i posvećenog rada, kao i neophodnosti nastavnih sredstava, koja su u oskudnim uslovima nakon Drugog svetskog rata, na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu nedostajala, Predić je odabrao one crteže i studije za koje je smatrao da će u najvećoj meri tadašnjim studentima ublažiti ovaj problem i pomoći im u njihovom stvaralačkom razvoju.

Danas ovi radovi predstavljaju značajan doprinos u vrednovanju celokupnog opusa umetnika i njegovog mesta u razvoju srpskog slikarstva s kraja devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka. Kao kuriozitet zbirke izdvaja se studija ženskog akta, motiva koji nije čest u stvaralaštvu Uroša Predića. Istovremeno kroz crteže iz kolekcije FLU mogu da se prate promene u nastavnim programima na evropskim Akademijama, prevashodno bečkoj i minhenskoj, na kojima  dolazi do sažimanja idealističnog i realističnog prikazivanja ljudske figure u umetnosti. U ove radove su utkani različiti nivoi tumačenja kroz koje se istovremeno prati umetnikov razvoj i uticaj tadašnjih akademskih tokova na njega, ali i stanje društva i obrazovanja u uslovima nakon Drugog svetskog rata.

 



Izložba u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti može da se poseti do 30. decembra 2016. Tokom trajanja izložbe biće organizovana predavanja i stručna vođenja.


 



Datum objavljivanja: 09.12.2016.