Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Uroš Đurić: Kojim putem do kuće

Monografija Uroša Đurića pod nazivom "Kojim putem do kuće", u izdanju Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske biće svečano predstavljena na 63. Međunarodnom beogradskom sajam knjiga na štandu Republike Srpske u četvrtak, 25. oktobra od 14 sati.


 


Na promociji će govoriti: dr Sarita Vujković, Nemanja Mićević, Mladen Banjac,  Branka Šestić i autor.


Monografija je izdata povodom samostalne izložbe pod istim nazivom koja je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske,otvorena od  11. oktobra do 22. novembra ove godine.  Prva samostalna izložba Uroša Đurića u Banjaluci predstavlja presek tri decenije stvaralaštva ovog umetnika, koji kroz svoje umetničke projekte komentariše i kritikuje društvo u kojem živi i stvara. Postavka u MSURS obuhvata najznačajnije radove iz njegove bogate i uspješne karijere: slike, fotografije i video radove iz nekoliko Đurićevih ciklusa, uklučujući i novi ciklus „Umetnost za klasno društvo“.  Najveću pažnju banjalučke publike privukao je novi rad iz serije „Bog voli snove srpskih umjetnika“ koji je nastao u saradnji sa igračima FK Borac iz Banjaluke. Uroš Đurić je za potrebe ovog rada, proveo nekoliko dana na treningu sa fudbalerima i stručnim štabom  kluba i fotografisao se kao dvanaesti igrač kluba.



O njegovom radu pisali su mnogi domaći i svetski teoretičari umetnosti a monografija "Kojim putem do kuće" sadrži tekstove  kustosa izložbe Mladena Banjca, istoričara i teoretičara umetnosti Stevana Vukovića, te samog Uroša Đurića.  Zbog velikog interesovanja publike u petak 19. oktobra u MSURS u Banjaluci umetnik će održati autorsko vođenje svoje izložbe.

 



 

Uroš Đurić je rođen 1964. u Beogradu. Studirao je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu i Slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirao je 1992 i magistrirao 1998 na slikarskom odseku FLU. Autor je Manifesta Autonomizma (sa Stevanom Markušem).

Jedan je od osnivača nezavisne umetničke asocijacije Remont, u okviru koje pokreće galeriju Remont i istoimeni art magazin. Od 1990. godine izlagao je na preko 30 samostalnih i 100 grupnih izložbi u Beogradu, Beču, Berlinu, Kaselu, Njujorku, Regensburgu, Renu, Zagrebu, Novom Sadu, Gracu, i dr. Nastupao je u dvadesetak igranih i dokumentarnih filmova i TV serijala. Od 1992. do do 2010. radio je i kao autor i urednik mnogobrojnih emisija na radiju B92. Dobtnik je više nagrada od kojih izdvajamo specijalnu nagradu Oktobarskog salona 1991. i 2005. 




 



Datum objavljivanja: 18.10.2018.