Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Upoznajmo Gutenberga

Upoznajmo Gutenberga- besplatne radionice grafike za mlade Svakog ponedeljka i srede, od 1. juna do 31. decembra 2020. godine.u periodu od 18 do 21sat.

 



Pozivamo sve mlade uzrasta od 14 do 19 godina da krenu na besplatne radionice grafike pod nazivom-Upoznajmo Gutenberga u okviru Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka.


Besplatne radionice grafike su  namenjene mladima uzrasta od 14 do 19 godina. Program je planiran da se održava redovno, svakog ponedeljka i srede, u grafičkom ateljeu Šumatovačke tokom 2020.g. Program se sastoji od teorijske i praktične edukacije učesnika u grupi o grafičkoj umetnosti. Ovog puta fokus radionica je  na istoriji štampe prvih knjiga i značajni pronalazak grafičke prese. Polaznici će upoznati primere iz istorije umetnosti, o prvim štamparima Kine koji su izrađivali znake na kostima, bronzi, keramici i kamenu, a potom i na drvetu u obliku pečata. Biće reči i o čuvenoj štamparskoj radionici Johanesa Gutenberga i o njegovom pronalasku štampe pokretnim slovima. Takođe, polaznici će naučiti više o ekslibrisu, malim umetničkim oblikovanim znacima vlasnika knjige u obliku imena, inicijala, grba vlasnika koji nosi uglavnom simbolične katkad alegorične motive.  Teorijski deo će istovremeno biti propraćen i praktičnim radom na crtežima i grafičkoj presi. Praktičan deo programa sastoji se od niza kreativnih zadataka u kojima će polaznici izrađivati različite oblike knjige u savremenoj formi.  Ovaj deo programa podrazumeva i časove crtanja u sklopu prve faze u izradi grafičkog otiska, a to je priprema skice kao odgovor na temu i određeni likovni zadatak.



Radionice su besplatne za sve učenike osnovnih i srednjih škola.



Obavezna je prijava:

art@sumatovacka.rs ili

https://www.facebook.com/sumatovacka/ (https://www.facebook.com/skolagrafikesumatovacka/)

Skola grafike Sumatovacka (instagram)

Na kraju programa predviđena je izložba najuspešnijih radova.



Radionice vodi: MA Jelena Manić; koordinator projekta: Danijela Rančić.


 



Datum objavljivanja: 02.06.2020.