Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umrla vlasnica Bajler fondacije

Hildi Bajler, supruga Ernsta Bajlera, vlasnica jedne od najvećih Švajcarskih umetničkih kolekcija i osnovač Bajler fondacije, umrla je u 86. godini života u Bazelu.


 


Kolekcija Hildi i Ernsta Bajlera, broji preko 200 dela od preko 40 različitih autora moderne umetnosti. U njihovoj kolekciji nalaze se dela Pol Sezana, Vinsenta Van Goga, Klod Monea iz perioda Post impresionizma, Pabla Pikasa i Žorž Braka iz perioda kubizma, Huan Miroa, Pit Mondriana, Vasili Kandinskog, Henri Matisa, Pol Klea i mnogih drugih. Kolekcija sadrži takođe sklupture iz Afrike, Aljaske i Okeanije.


Bajlerovi su kolekciju sakupljali više od 50 godina. Uporedo sa kolekcionarstvom, imali su i galeriju slika u kojoj su priređivali izložbe. Prva izložba održana je 1940. godine kada su u njoj bile izložene grafike Tuluz Lotreka i post impresionista. Ubrzo nakon toga, galerija se specijalizovala za modernu umetnost. Bajlerovi su bili poznati i po tome što su se družili sa mnogim umetnicima.


Ideja o osnivanju neprofitne organizacije, rodila se oko 1970. godine na poziv Španskog Ministarstva kulture. Od tada, pored stalne kolekcije umetnosti XX veka, arhitekture i povremenih tematskih izložbi, njihov fokus bio je na edukaciji. Pojedinačnma i grupna vođenja kao i razgovori o umetnosti, bili su ono na čemu su insistrirali u fondaciji.


 



Datum objavljivanja: 22.07.2008.