Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnost vlakna

U nedelju, 21.9.2008. u 18 časova, u galeriji tapiserija "Boško Petrović" na Petrovaradinskoj tvrđavi, biće otvorena izložba učesnika VIII saziva kolonije tapiserista "Boško Petrović", čiji je naziv BALKAN FIBER ART, a tema ljudsko telo .

 


 U koloniji/radionici učestvuje 10 umetnika: Silja Puranen iz Finske, Isolde Venrooy iz Holandije,Mihaela Padeva iz Bugarske, Graciana Brilewska iz Poljske, Gordana Olujić Đošić iz Kanade, Ivana Podnar iz Hrvatske, Anda Klamčič iz Slovenije i Biljana Roman, Snežana Skoko i Miloš Tomić iz Srbije, koji se ovoj temi obraćaju različitim shvatanjem uloge niti i vlakna u savremenoj umetnosti tekstila.

O problematici i poziciji ovog likovnog medija u umetnosti uopšte govoriće


Silja Puranen iz Finske, koja će otvoriti ovu izložbu. Organizatori manifestacije i izlozbe su "ATELJE 61" iz Petrovaradina i PUNKT za umetnički eksperiment iz Beograda.


...Bez granica...


Različiti, atipični i često neočekivani vizuelni i taktilni doživljaji koji danas bitno definišu savremenu umetnost tekstila pokazuju koliko se daleko odmaklo u traganju, u umetničkoj misli i kreativnom činu autora koji istražuju u okvirima ovog likovnog medija. Eksperiment je svakako važna i nezaobilazna odrednica od koje se polazi u variranju i transformisanju primarnog i prepoznatljivog obrasca vezanog uz tekstilne materijale i tehnike. U poslednjih nekoliko decenija u ovoj vrsti likovnosti formuliišu se postulati novih likovnih estetika koji, zahvaljujući globalizaciji umetnosti, kombinovanim medijima, novim tehnologijama i materijalima, a pre svega izraženom pluralizmu misaonog procesa i socio-kulturološke osvešćenosti umetnika, sve sugestivnije i suverenije nameću nova načela vrednovanja.


Povodeći se za idejom nepristajanja na umetnost koja ima granice bilo koje vrste, među kojima su naročit izazov upravo one međuregionalne, međudržavne,  međukontinentalne, PUNKT za umetnički eksperiment iz Beograda i ATELJE 61 rado su prihvatili predlog udruženja umetnika TEXO iz Helsinkija (Finska) i njihovog predsednika Silje Puranen, da na prostore Jugoistočne Evrope prenese iskustva stečena kroz rad Međunarodne bijenalne manifestacije umetnosti vlakna „Northern Fiber Art“, koja je od 1995. održana u svim nordijskim zemljama. Zamišljena i organizovana kao vid kompleksnog i sinhronizovanog delovanja radionica, izložbi i seminara, ova manifestacija stvorila je osoben identitet u istoriji savremene umetnosti vlakna i tekstila uopšte.

 

Zahvaljujući ovakvom inicijalnom impulsu, Snežana Skoko iz PUNKT-a za umetnički eksperiment pokrenula je sličnu manifestaciji pod nazivom „Balkan Fiber Art“, koja svoj rad započinje upravo u Srbiji, u Novom Sadu, u Ustanovi za izradu tapiserija „Atelje 61“, koja ove godine obeležava 10-godišnjicu rada kolonije tapiserista „Boško Petrović“, jedinstvene na ovim prostorima. Ideja je da se, po rečima Snežane Skoko,  „...osnaži i razvije međunarodna mreža i saradnja među autorima koji se bave umetnošću vlakna i niti...“, kao i da se podstaknu umetnici iz ovog regiona da, težeći kontinuitetu, budu organizatori ovakvih manifestacija u svojim državama. Stoga, terminološka odrednica u nazivu „Balkan Fiber Art“ nikako ne znači da učesnici ove radionice/kolonije moraju biti iz balkanskih zemalja, te se valja objasniti da se ona pre svega odnosi na lokalitete i gradove u državama–budućim organizatorima iste regionalne pripadnosti ovom delu Evrope.


Tema LJUDSKO TELO o kojoj se široko može raspravljati, a čiji su aspekti upravo nesagledljivi, donekle je nametnula i izbor prvih učesnika „BFA“:  SILJA PURANEN iz Finske, ISOLDE VENROOY iz Holandije, MICHAELA PADEVA iz Bugarske, GRAŻYNA BRYLEWSKA it Poljske, GORDANA OLUJIĆ ĐOŠIĆ iz Kanade, IVANA PODNAR iz Hrvatske, ANDA KLANČIČ iz Slovenije i BILJANA ROMAN, SNEŽANA SKOKO i MILOŠ TOMIĆ iz Srbije, izabrani su i pozvani upravo zbog specifičnosti i različitosti u svom likovnom izrazu. Sudeći po raznolikosti materijala i tehnika, tematsko-motivskim aspiracijama, planirano-promišljenom odnosu prema aktuelnosti trenutka, stanja, pojava i situacija u umetnosti uopšte, prvi „Balkan Fiber Art“ će, svakako kao vid reakcije na sveprisutnu popularističku pseudo kulturu, načeti drugačiju  problematiku nove umetnosti vlakna.


Goranka Vukadinović

 (tekst u katalogu izložbe)


 


 


 


 


Datum objavljivanja: 19.09.2008.