Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnost sedamdesetih

"Kroz savremenu umetnost sedamdesetih", 24 – 29. oktobar 2011. Tanjug , otvaranje 24. oktobra u 19 sati. Drugu godinu za redom u saradnji sa Tanjugom, O3ONE Vam otkriva fotografije jedne od najbogatijih agencijskih fotoarhiva u Evropi.


 


Tanjug je baštinio i arhive svojih prethodnika - novinske agencije Avala koja je postojala između dva svetska rata i Pres biroa koji je postojao pre Prvog svetskog rata. Zahvaljujući tome, najstarija fotografija u Tanjugovoj arhivi datira iz 1912. godine. Fotoarhiva novinske agencije Tanjug sadrži oko 3,5 miliona negativa.



Postavku čini oko 30 crno-belih fotografija na kojima su tanjugovi fotoreporteri Anton Vaš, Bogdan Bradvarović, Branko Obradović, Živorad Vučić i Vladimir Dobričić zabeležili neke od najznačajnijih izložbi koje su gostovale u prestonici. Beograd sedamdesetih. Avangarda tadašnje Jugoslavije. Grad koji je posle studentskih protesta i seksualne revolucije otvoren za nove tendencije u likovnoj umetnosti. Uporedo sa svetskim trendovima, eksperimentiše sa instalacijama, performansom, konceptualnom umetnošću. Beograđani su, kao i "zapadnjaci" mogli da vide reprezentativna dela savremenog dizajna Velike Britanije, Mongolije, savremene mađarske umetnosti, persijske umetnosti, američke keramike i tapiserija, umetnosti u Vašingtonu.


 



Datum objavljivanja: 17.10.2011.