Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnost Monofizita

U sredu, 28. aprila u 18 časova u Galeriji SULUJ, održaće se promocija knjige autora Bojana Bojanića, "Monofiziti, dohalkidonske verske zajednice, prikaz stvaralaštva". Na promociji govore mr Marta Vukotić Lazar, Dragomir Acović i autor Bojan Bojanić.

 


Umetnost monofizita je bila relativno neistražena tema, a ovu činjenicu duguje  tome što su zemlje koje su ispovedale ovu po 4. Vaseljenskom saboru iz Halkedona iz 451. god. jeres, ili pale pod uticaj drugih veroispovesti ili ostale po strani, često padajući pod strane osvajače. Naime u savremeno doba od zemalja kojima je to državna religija su samo Jermenija i Etiopija, koje su primile hrišćanstvo u četvrtom veku, dok su Antiohijska (sirijska-Jakobitska), Aleksandrijska (koptska), persijska, Jemenska (pod uticajem Sirije) i Indijska (malabarska) crkva ostale izolovane u dominantnim veroispovestima.

Vizantijska crkvena dogma kaže da je Isus Hrist, Bog i Bogočovek (ima dve prirode, nespojive ali i nedeljive), dok monofiziti veruju samo u božansku prirodu. Razlike između istočnog viđenja hrišćanstva i grčkog  ogledaće se u borbama između ikonoklasta i ikonofila u osmom i devetom veku čemu dominantan uticaj daju carevi koji dolaze sa istoka, koji su ikonoborci.

Pored prikaza primenjene umetnosti ovih naroda, biće predstavljeno i njihovo pismo. Značaj proučavanja ovih zajednica, koje su ispovedale po kanonima Hrišćanske crkve jeres je u tome da se u novom svetlu pruži uvid u razvoj hrišćanstva.


 


 


Datum objavljivanja: 25.04.2010.