Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnost keramike

Na izložbi u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu biće predstavljeno tridesetak predmeta izrađenih u poznatim italijanskim keramičkim centrima od 16. do 19. veka u periodu od 12. februara do 12. marta.


Novu kalendarsku godinu Muzej primenjene umetnosti u Beogradu započinje izložbama „Očuvanje istorijske vrednosti umetnosti keramike” i „Italijanska majolika, Original – kopija” koje će paralelno biti predstavljene od 12. februara do 12. marta u ovom muzeju. Ove izložbe se realizuju u okviru internacionalnog projekta „Adriatic Ceramics System” koji finansira Evropska unija, i čiji je cilj projekta širenje znanja iz istorije i kulturnog nasleđa keramičke proizvodnje na tlu Italije i susednog Balkanskog poluostrva.


Projekat je podeljen na više odvojenih aktivnosti, od sačinjavanja baze podataka keramičkih predmeta i bibliografskih jedinica iz jadranske regije, preko konzervacije i restauracije keramika, popisa objekata sa keramoplastičnim ukrasima i keramičke skulpture na otvorenom, do izlaganja i publikovanja dobijenih rezultata formiranjem zajedničke izložbe.


Izložba „Očuvanje istorijske vrednosti umetnosti keramike” biće postavljena i u muzejima u Faenci i Grotalji u Italiji, kao i u muzeju u Zagrebu. Nosilac projekta je Internacionalni muzej keramike u Faenci, a osim MPU iz Beograda, u projekat je uključen i Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba. Na drugoj izložbi „Italijanska majolika, Original – kopija” publici će biti predstavljena izvanredna kolekcija italijanske majolike koju Muzej primenjene umetnosti u Beogradu poseduje. Kolekcija koju čine tanjiri, zdele, bokali, albareli, hidrije, keramičke pločice, sastoji se od 30 predmeta izrađenih u poznatim italijanskim keramičkim centrima od 16. do 19. veka. Izložbu prati poseban katalog autora mr Milice Križanac, čiju realizaciju je podržao Italijanski institut za kulturu u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 10.02.2008.