Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnost kao samoodbrana

U utorak, 18. novembra u 19 časova u Galeriji Remont, Trg Republike (Staklenac),otvara se samostalna izložba Rajka Radovanovića, pod nazivom "Umetnost kao samoodbrana".

 


Naslov "pilot-izložbe" Rajka Radovanovića Umjetnost kao samoodbrana je i radni naslov jednog njegovog, kako sam umjetnik navodi, nikad realiziranog rada. No, ovo je  također i radni naslov umjetnikovog većeg izložbenog projekta koji je posve u skladu s njegovom  konceptualnom strategijom i praksom djelovanja. Ustrajnost ovog djelovanja izražava i umjetnikova višegodišnja opsesija serijom radova pod zajedničkim naslovom Novi oltari hrama sreće, koju su od početka karakterizirali "analitičnost u odnosu na medij te subverzivnost u odnosu na društveno-ideološki kontekst". Sa stajališta je današnjeg povijesnog odmaka posve zorno da su ova odluka i odabir medijskog i tematskog područja rada odredili formiranje identiteta umjetničke geste onim "neumjetničkim sredstvima" koja su introspektivno polazila "od vlastite intime". Kao što je poznato, tek u graničnoj egzistencijalnoj situaciji pojačava se etička težina trenutka i uvjeta umjetničke odluke i odabira. Rajko Radovanović se s tim suočio vrlo rano, u vlastitom iskustvu opresivnog režima koji je u njegovom back-groundu kao kontekstu prvih subjektivnih ikonoklastičkih gesti predstavljao njegov otac, "uniformirani čuvar" (zastavnik JNA) političko-socijalno-ideološkog sustava ex-države.

Sam umjetnik opisuje ovu simptomatičnu i paradigmatičnu situaciju "eksploatacije" ikoničkog znaka: "U svojim tadašnjim radovima ja sam eksplicitno i opetovano upotrebljavao simbole tadašnje ideologije kao, meni jedinom, načinu mijenjanja percepcije mentalnog prostora  kojem je JNA bila oružana 'čuvarica' te stoga i bila nazivana 'sedmom republikom'. Moji su radovi i vizualno i značenjem bili u suprotnosti toj rigidnoj, uniformiranoj tra-la-la ideologiji. Naslovljeni 'Novi oltari hrama sreće' oni uglavnom izgledaju pop-artistički, pomalo teatarski. Danas ih doživljavam kao radikalni subjektivizam u odnosu na ideje koje je tadašnja zajednica prihvatila kao svoje."


(odlomak  iz teksta Sonje Briski Uzelac)


Izložba "Umetnost kao samoodbrana" u septembru 2008. premijerno je otvorena u galeriji Rigo (Novigrad, Hrvatska), a posle galerije Remont biće predstavljena u galerijama Ćalama Depot (Sarajevo, BiH) i The Good Children (Nju Orleans, SAD).




Rajko Radovanović (1954, Valjevo)


Od 1955. do 1989. živi u Zagrebu gde završava Školu primenjene umetnosti. Od 1978. izlaže i radi sa neformalnom grupom umetnika okupljenih oko izlagačkog prostora Podrum. Sarađuje sa zagrebačkim Studentskim listom. Od 1989. živi u Brajtonu, Engleska. Završava Fakultet umetnosti i dizajna, Odeljenje alternativne umetničke prakse (1990 - 1993). 2000. god. nastanjuje se u Istri. 2002. zajedno sa suprugom Alison osniva neprofitnu organizaciju "Ravnica – Centar za kulturnu razmenu". Krajem 2008. planira preseljenje u Nju Orleans, SAD.


Portfolio Remont


 


Datum objavljivanja: 14.11.2008.