Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnost kao akcija u javnom prostoru

U sredu, 28. januara u 20. časova u Kontekst galeriji, Centra za kulturu Stari Grad, Kapetan Mišina 6, otvara se samostalna izložba radova autora Danila Prnjata. Izložba traje do 20. februara.

 


Kako performansi Danila Prnjata predstavljaju akcije/intervencije u svakodnevnom, javnom, "realnom", a ne u specijalnom (galerjiskom, muzejskom, scenskom) prostoru i vremenu,  izložba u Kontekst galeriji nudi jedinstvenu priliku da se stekne uvid u opus ovog umetnika. Na šest monitora emitovaće se video snimci performansa koje je Prnjat izveo tokom poslednje dve godine, uz prateću dokumentaciju o radovima.




Kao umetnik Prnjat interveniše u domenu političke realnosti izvodeći kontraverzne, ponekad i zakonski problematične akcije i manipulacije kojima eksplicira određeni društveni problem. Njegov rad zalazi u domen aktivizma, pri čemu umetnik deluje putem ekcesa, kao gerilac (slobodni strelac) ili haker koji upada u sistem i napada ga iznutra. Najčešće koristi kontraverzni metod koji se sastoji u izolovanju određenog društveno-politički problematičnog fenomena koji razotkriva izvodeći ga do njegovog ekstrema.


Radovi Danila Prnjata su do sada izvođeni i izlagani u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Austriji, Rusiji, Sloveniji, Francuskoj, Českoj, Singapuru itd. Za svoj rad je više puta nagrađivan u zemlji i inostranstvu, ali je nailazio i na osporavanja.

 

Danilo Prnjat je rođen 1982.u Herceg Novom. Završio je Akademiju Likovnih Umetnosti u Novom Sadu.  Stvara u oblasti performansa i intermedijskih istraživanja. Jedan je od najprovokativnijih umetnika svoje generacije. Trenutno živi i radi u Beogradu.


Izložba je otvorena do 20.2.2009.


 


Datum objavljivanja: 19.01.2009.