Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnost jeste politika

Centar za kulturnu dekontaminaciju najavljuje dve tribine u Muzeju 25. maj, koje će se održati 10. maja u periodu od 12. - 18. h.

 


UMETNOST JESTE POLITIKA - Prva konferencija Radnika u kulturi



Subota, 10. maj, 12-18h Muzej 25. maj (Bioskopska sala) Botićeva 6, Beograd 12h



ZAŠTO RADNICI U KULTURI?



Grupa RUK konstatuje da je uvedeno vanredno stanje u savremenoj umetnosti u Srbiji. Ukinut je politički prostor u umetnosti, sprovedena je zabrana mišljenja i slobodnog izražavanja koja je zagarantovana Ustavom. Postavlja se pitanje: zašto je savremena umetnost u Srbiji danas toliko opasna za državu i njen aparat?



Podsetimo: otvaranje izložbe "Odstupanje / Savremena umetnička scena Prištine" nasilno je sprečeno od strane nacionalističkih i klerofašističkih grupacija, tumača i sprovodioca srpske državne ideologije. Onemogućena da vidi izložbu, grupa građana i građanki samoinicijativno se okupila, samoorganizovala i odlučila da na ovaj nasilni akt odgovori umetničko-političkom inicijativom grupe RUK (Radnici u kulturi), čijaćanje politike u polje savremene umetnosti.



RUK je otvoren za sve koji ne prihvataju cenzuru u savremenoj umetnosti, za sve koji nameravaju da intervenišu u uslovima društvene paralize koju je zatvaranje ove izložbe još jednom potvrdilo, za sve koji misle da je politici mesto u umetnosti. Zatvaranje izložbe više nije samo pitanje manjinskih prava u Srbiji, već je to problem društva u celini. RUK smatra da se mora stati na put fašizmu koji država i njene institucije ne sprečavaju.



Uvodna reč organizatora:



Dejan Sretenović, Branimir Stojanović



12.30 - 14.00



Panel #1

HOĆEMO CENZURU!

Od cenzure do evaulacije i nazad



Kako govoriti slobodno kada je zabrana govora neformalna i dolazi iz institucija kroz evaluaciju ili sa ulice kao nasilje, sve uz prećutnu podrsku Države? Kako sprečiti da državni aparat sprovodi svoju ideološku cenzuru kroz polje društvenosti i navodnog samoorganizovanja? Panel diskusija "Hoćemo cenzuru" pokušava da mapira odnose države i slobode umetničkog izražavanja, odnosno da odgovori na pitanje: gde su granice dozvoljenog i kako ih možemo saznati kada država nema granice, ni spoljne, prema susednim državama, ni unutrašnje, prema sopstvenom društvu?



Uvodničar: Branislav Dimitrijević

Učesnici: Milena Dragićević-Šešic, Želimir Žilnik, Ivan Medenica, Borka Pavićević, Vida Knežević;

Moderator: Svebor Midžić



14.00 - 14.45 Diskusija ; 14.45 - 15.30 Pauza; 15.30 - 18.00

Panel #2

ZA SADA BEZ DOBRE POLITIKE

Umetnička produkcija u Srbiji posle 2000. godine



Da li se može govoriti o periodu krize na umetničkoj sceni u poslednjih nekoliko godina? Da li su godine posle demokratskih promena, vreme tranzicije socijalne i tržišne hijerarhije i političkog sistema donele i svojevrsnu klimu uravnoteženja čije su karakteristike depolitizacija umetničke prakse, nedostatak 'velikih tema' i značajnih produkcijskih poduhvata i kad je aktuelna umetnička produkcija u pitanju, ali i kad je reč o recentnim kustoskim projektima? Mozemo li, i na koji način, uporediti trenutne okolnosti na umetničkoj sceni sa situacijom koja je vladala tokom 90-ih godina prošlog veka?



Uvodničar: Milica Tomić

Ucesnici: Slavko Bogdanović, Borut Wild, Bojan Dordev, Darinka Pop-Mitić, Nenad Glišic, Vladan Jeremić, Danilo Prnjat;

Moderator: Vladimir Tupanjac


 


Datum objavljivanja: 08.05.2008.