Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnost i zabava

GO Grocka i Centar za kulturu Grocka, program za Dane evropske baštine 2019.

 



 


„Umetnost i zabava“





1. KUSTOSKA VOĐENJA Rančićevom kućom, Legatom dr Aleksandra Kostića, Gročanskom čaršijom

- Rančićeva kuća u Grockoj potiče s kraja 18. veka i zaštićeno je kulturno dobro od velikog značaja za Srbiju. Pruža uvid u graditeljstvo lokalnog podneblja čiji je reprezentativni primer, ekološku gradnju, tradicionalne materijale, lepotu i vrednosti narodnog neimarstva, kao i prisutnost i mesto u današnjem vremenu.



- Legat dr Aleksandra Kostića je muzeološka postavka GO Grocka u galeriji biblioteke „Ilija Garašanin“ u Grockoj. Nalazi se u zaštićenoj ambijentalnoj celini „Gročanska čaršija“ – srcu stare varoši kraj Dunava. Obuhvata arheološke i paleontološke nalaze prof. dr Aleksandra Đ. Kostića iz Grocke i Dubočaja, uz lične predmete koji su poklon Vojislava Vokija Kostića, njegovog sina.



- Gročanska čaršija je zaštićena kulturno-istorijska prostorna celina od velikog značaja za Srbiju, koja svojom arhitekturom i vizurama i dalje pruža doživljaj prohujalih vremena. Značajniji sačuvani objekti su Apostolovićeva kuća iz sredine 18. veka, Nišlićeva kuća i Savića mehane s početka 19. veka, a dominira Crkva Svete Trojice, podignuta 1883. godine na temeljima starijeg sakralnog objekta.



Kustos: Zorica Atić, istoričarka umetnosti, kontakt: 064 647 3750; stručna vođenja se zakazuju (u terminu četvrtkom 12-14 časova).





2. IZLOŽBA „Moje okruženje - umetnost i zabava“ u Rančićevoj kući i Acart bend

Grupna tematska dečja izložba „Moje okruženje - Umetnost i zabava“ Centra za kulturu Grocka biće otvorena 20. septembra u 19 časova u Rančićevoj kući, galeriji ustanove. Žirirana izložba se realizuje po konkursnom pozivu, u cilju upoznavanja dece i mladih opštrine Grocka sa lepotom i vrednostima okruženja.



U nastavku večeri nastupa Acart bend iz Beograda, a tokom trajanja manifestacije izložba je otvorena za posete svakim danom sem nedeljom.



Mesto: galerija Centra za kulturu Grocka - Rančićeva kuća, ul. Majevička 9 u Grockoj

Termin: 20. septembar u 18.00 časova;



*Galerijski program Centra za kulturu Grocka podržao je Sekretarijat za kulturu.





3. MUZIČKI PROGRAM „Muzička bašta“

U ambijentu bašte Rančićeve kuće, zaštićenog kulturnog dobra gročanske varoši, atraktivan letnji muzički i festivalski program „Muzička bašta“ Centra za kulturu Grocka za „Dane evropske baštine“ donosi sledeće nastupe:



- Shira U'tfila (sefardska muzika), Beograd;

Termin: 06. septembar u 20.00 časova



- Acart bend (rok-etno), Beograd;

Termin: 20. septembar u 20.00 časova



- Etno grupa Gergina (vlaške izvorne pesme), Negotin;

Termin: 27. septembar u 20.00 časova



Mesto održavanja: Rančićeva kuća, Majevička 9 u Grockoj.



*„Muzičku baštu“ Centra za kulturu Grocka podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu, opština Grocka i Austrijski kulturni forum u Beogradu.





4. LIKOVNA RADIONICA „Likovno putovanje“

Likovna radionica Centra za kulturu Grocka namenjena je za osnovce opštine Grocka. Ovogodišnje likovne radionice posvećene kulturnom nasleđu sa temom „Umetnost i zabava“ u periodu 16.09 - 04.10.2019. godine, održavaju se za uzrast 7-11 godina na tri lokacije - u Grockoj, Vrčinu i Kaluđerici:



- OŠ „Ilija Garašanin“ u Grockoj - radionicu vodi Marion Dedić, dipl. slikarka. Termini: sredom i petkom od 14:00 do 15:30 časova.



- OŠ „Miloje Vasić“ u Kaluđerici - radionicu vodi Mika Lovre, dipl. slikarka. Termini: utorkom i četvrtkom od 15:30 do 17:00 časova.



- OŠ „Sveti Sava“ u Vrčinu - radionicu vodi Nevena Marković, master primenjeni umetnik, grafičar. Termini: četvrtkom i petkom u međusmeni.



*Likovnu radionicu Centra za kulturu Grocka podržao je Sekretarijat za kulturu.





5. ARHEOLOŠKA RADIONICA  

Arheološka radionica Centra za kulturu Grocka je namenjena za polaznike osnovnoškolskog uzrasta, a realizovaće je u periodu septembar - novembar 2019. godine kustosi Muzeja grada Beograda, arheolozi dr Miloš Spasić i Dragana Stojić. Kroz igru i praktičan rad na terenu polaznici će se upoznati sa arheološkim iskopavanjima i istraživanjima, kao i lokalitetima i bogatom kulturnom baštinom u okruženju.



*Arheološku radionicu Centra za kulturu Grocka podržao je Sekretarijat za kulturu.





6. IZLET „LINIJE KULTURE“ i obilazak baštine u Grockoj

u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda



Polazak je 25. septembra u 08h sa autobuskog stajališta na Trgu Nikole Pašića, a povratak u 17h. Opis izleta: obilazak opštine Grocka obuhvata posetu Arheološkog nalazišta „Belo brdo“ u Vinči, Rančićevu kuću, zaštićenu ambijentalnu celinu „Gročanska čaršija“, Legat dr Aleksandra Kostića u Gročanskoj čaršiji, Kasno rimskoj grobnici u Brestoviku, Manastir Rajinovac u Begaljici, Agino brdo u Grockoj - vidikovac restorana „Vinogradi“, Konjički klub u Grockoj.



Termin: 25. septembar 2019. godine. Kontakt: Zorica Atić, 064 6473 750.



Obavezna prijava u TIC-u Turističke organizacije Beograda, na tel. 011 26 35 622, Knez Mihailova 56.





7. KNJIŽEVNO - TRIBINSKI PROGRAM



Tribinski program Centra za kulturu Grocka buhvata predavanja i književne večeri namenjene široj publici:



- „LJubavni život na dvoru Obrenovića“ tribina Smiljane Popov, autorke i urednice emisije „Beograd za početnike“. Gost tribine: Milorad Stokin, akademski muzičar, pasionirani istraživač prohujalih vremena; termin: subota 28.09. u 18 časova;



- „Gročanska čaršija na Carigradskom drumu“, tribina Centra za urbani razvoj (termin će biti naknadno naznačen).



Mesto: Rančićeva kuća, Majevička 9 u Grockoj (u slučaju kiše, program će biti održan u sali opštine Grocka, Bul. oslobođenja 39).





8. SAJAM ZIMNICE „Jesenja kuhinja“ na Gročanskoj čaršiji



Gradska opština Grocka u saradnji sa JP „Pijace i zelenilo“ Grocka organizuje četvrti po redu Sajam zimnice pod nazivom „Jesenja kuhinja“. Sajam se održava na zaštićenoj ambijentalnoj celini „Gročanska čaršija“ krajem septembra – početkom oktobra 2019. godine (termini će biti naknadno opredeljeni).





Napomena: Učešće u programima je besplatnog karaktera.


 



Datum objavljivanja: 11.09.2019.