Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnost i ekokritika, sesija 08

Utorak, 13. decembar 2022, 19h, mala sala SKC Beograd Ciklus: Umetnost i ekokritika, sesija 08 Tema: Radovi Gilberta Esparze Projekcije video dokumentacije radova i njihova kontekstualizacija Radove predstavlja i kontesktualizuje Stevan Vuković


 


Radovi su hibridi tehnoloških, plastičkih i organskih komponenti, i parazitski se odnose prema okolišu, u kome ostvaruju autonomnu egzistenciju.



Utorak, 13. decembar 2022, 19.00, mala sala SKC Beograd

Ciklus: Umetnost i ekokritika, sesija 08

Tema: Radovi Gilberta Esparze

Projekcije video dokumentacije radova i njihova kontekstualizacija

Radove predstavlja i kontesktualizuje Stevan Vuković





** Ekokritika u radovima Gilberta Esparze





Gilberto Esparza je meksički umetnik koji reciklira korisničke tehnologije iz domena elektrotehnike i kompjuteristike, u kombinaciji sa biotehnologijama, da bi relativizovano granice prirodnog i ljudskom delatnošću generisanog, i stvorio hibridne sisteme koji unapređuju zagađenjem i ljudskom nebrigom kontaminirana područja. Preispituje granice tehnologije i prirode, kao i načine na koji se putem tehnoloških izuma i naprava mogu stabilizovati oni elementi ekosistema koji su vitalni za ljudsko postojanje. Njegovi radovi najćešće ukljmučuju mešavinu tehnoloških, plastičkih i organskih komponenti, i parazitski se odnose prema okolišu, u kome ostvaruju autonomnu egzistenciju, nezavisnu od ljudskog faktora koji ih je načinio i stavio u pogon.



https://skc.us17.list-manage.com/track/click?u=fc862aa2eedcd5b398297db3e&id=84e95b8a2f&e=4f461fd84e



Ovaj projekat Gilberta Espraze usmeren je ka podizanju društvene svesti o važnosti postojanja koralnih grebena za prerađivanje otpadnih voda i zaštitu od poplava, ali ujedno i ka proizvodnji realnih efekata u obezbeđivanju podloge za razvoj koralnih grebena. Mehaničke naprave koje on osmi[ljava i izrađuje prilagođavaju se vodenim strujama, a ujedno sadrže i unapređene mehanizmima proizvodnje elektrolize koja minerale prisutne u morskoj vodi, poput magnezijuma i kalcijuma vezuju za keramičke strukture, pruzaju koralima osnovu na kojoj se mogu dalje razvijati.U procesu pripreme tih naprava za poniranje u more uvek učestvuje veliki broj članova lokalnih zajednica, koje su potencijalni i ugrožene poplavama i zagađenju otpadnim vodama, tako da se ovaj projekat u dvostrukom smislu pokazuje kao saradnički - u smislu participacije naučnika iz različitih oblasti, koji su u projekat uneli parametre na osnovu kojih su izražene konkretne naprave, kao i lokalnog stanovništva, koje učestvuje u njihovo

m sklapanju i poniranju u more. Naziv projekta je "Korallysis".



https://skc.us17.list-manage.com/track/click?u=fc862aa2eedcd5b398297db3e&id=c1d658b6de&e=4f461fd84e



BioSoNot 1.2 je muzički sintisajzer koji prevodi biološke aktivnosti u zvuk, u toku procesa prošišćavanja kontaminiranih uzoraka vode. Hibridni biozvučni instrument koji je poneo taj naziv je zvučni aparat koji generiše muziku i buku iz bioloških aktivnosti različitih živih mikroorganizama. Ulazni materijal obezbeđuju senzori koji mere biolektrične aktivnosti bakterija, kiselost sredine, količinu oslobođenog kiseonika, temperaturu i druge parametre, tokom procesa u okviru koga bakterije rade na prošišćavanju otpadnih voda. Merljive karakteristike tog ulaznog materijala se prevode u zvučne parametre i emituju u vidu "organske simfonije", koju potpisuje umetnik Gilberto Esparza. Rezultati su: simfonija zvuka i svetla, i  pročišćena voda.


 



Datum objavljivanja: 13.12.2022.