Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnost dokolice Marine Stojanović

U utorak, 3. novembra u 19 sati u Galeriji Kolačeve zadužbine, otvara se samostalna izložba autorke Marine Stojanović, pod nazivom, "Umetnost dokolice". Izloženi radovi pripadaju seriji crteža na temu dokolice.

                                                                                                                                                


Naime, veliki deo naše svakodnevice čine ovi trenutci i isti je toliki broj izraza (doduše žargonskih i uglavnom pežorativnih) koji ih  opisuju; pa ,tako, „ubijamo vreme“šetajući i gledajući izloge, ili na nekoj klupi u parku, „blejimo“ na nekom stepeništu, trotoaru... „visimo“ sa društvom u nekom klubu, „kuliramo“ u nekom kafiću, „ gluvarimo“na nekom ćošku... Ili nas, pak, opominju i prekorevaju da „traćimo vreme“, „hvatamo zjala“,  „ mlatimo praznu slamu“, „džabalebarimo“... A gde je ono nevoljno gubljenje vremena u prevozu, čekajući autobus ili nekoga ko kasni na ugovoreni sastanak...                                                                                                                       

Brzina je najbitnija karakteristika savremenog doba.Čovek je , u današnjem svetu, stalno u nekoj žurbi, pod stalnim stresom i pritiskom.

Ponosimo se svojom zauzetošću. Pa, ipak, slobodno vreme nemilice rasipamo. Pretovarujemo se besmislenim obavezama, traćimo vreme na stvari koje nam ništa ne znače, trčimo za zabavama koje nas ne ispunjavaju, tumaramo po kafićima i klubovima ili blenemo ispred televizora ili kompjutera;otuđeni od drugih izbegavamo da ostanemo nasamo sa svojim mislima.

Međutim, dokolica  može da bude i te kako  korisna  ukoliko je iskoristimo na pravi način – kao mogućnost da se okrenemo sebi, da upoznamo sebe. Ona nam zapravo, pruža mogućnost da naše misli, doživljaji i osećanja sazru, da se uobliče, razviju. Pruža nam priliku da otkrijemo i sebe i druge. Iz nje izrasta stvaralaštvo, umetnost, svest o sebi.


Marina Stojanović  je rođena 1983.godine u Beogradu. Diplomirala je 2007. godine na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nikole Vukosavljevića. Iste godine, na slikarskom odseku, upisala je specijalističke studije iz oblasti crteža, u klasi prof. Gordana Nikolića. U članstvo ULUS-a primljena je 2008. godine. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama, kolonijama i radionicama u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagala u Maloj galeriji ULUPUDS-a 2007.godine.




NAGRADE:

(2006/2007) Nagrada za osobenu kreativnu inovaciju „Miloš Bajić“,FLU,Beograd.

(2005/2006) Nagrada za crtež III-V godine, FLU,Beograd.

(2005/2006) Nagrada FLU i SO „Savski venac“ za skulpturu u materijalu.


 


Datum objavljivanja: 02.11.2009.