Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnost - danas

Otvaranje izložbe "Umetnost - danas" dana 13. avgusta 2019. godine u 19 časova u Galeriji Narodne banke Srbije, Nemanjina br. 17, Beograd.


 


U saradnji sa Udruženjem likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), Art centrom iz Novog Sada i Narodnom bankom Srbije, Asocijacija srpskih arhitekata iz Beograda (ASA) i kustos izložbe Slobodan Maldini organizuju izložbu "UMETNOST - DANAS" na kojoj predstavljaju umetničku produkciju istaknutih predstavnika savremene scene likovne, primenjenih umetnosti i arhitekture Srbije.



Ovo je prva izložba te vrste koja istovremeno obuhvata najznačajnija dela poznatih srpskih autora na polju slikarstva, arhitekture, arhitektonskog dizajna, industrijskog i grafičkog dizajna, primenjenog slikarstva, vajarstva, umetnosti keramike, scenografije, kostimografije, umetnosti savremenih medija, umetničke fotografije i drugih oblasti primenjenih likovnih umetnosti. Izložbu prate i duge aktivnosti: okrugli stolovi, promocije, razgovori, predavanja, performansi, radionice.



Ispred Ministarstva kulture i informisanja izložbu će otvoriti gospođa Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa, univ.prof arhitekta Aleksandar Radojević, predsednik UO ASA i Darko Čonkić, predsednik Art Centra.



Nakon izložbe biće objavljena jedinstvena monografija "Atlas likovnih umetnika Srbije 2" koja sadrži dela reprezentativnih autora - izlagača na ovoj izložbi, njihove biografije i umetničke iskaze, štampana u velikom formatu na velikom broju strana u boji,  luksuzno opremljena.



Cilj izložbe je da stručnoj javnosti i široj publici pruži celoviti i dubok uvid u godišnju produkciju a kroz nju i potencijale savremenih umetnika likovnih i drugih primenjenih umetnosti u Srbiji.



Među oko 2.500 likovnih umetnika, umetnika primenjenih umetnisti i arhitekata u Srbiji koji su pozvani da prijave svoje najnovije radove na Konkursu za izlaganje na izložbi "Umetnost - danas" i učestvuju u knjizi "Atlas likovnih umetnika Srbije 2", žiri je odabrao najinteresantnije pristigle radove oko 200 autora koje će izložiti u Galeriji narodne banke Srbije. Na najcelovitijoj i najmasovnijoj manifestaciji aktivnih savremenih srpskih likovnih stvaralaca biće predstavljen bogat umetnički i kulturni potencijal Srbije u današnjem trenutku: raznorodni umetnički stilovi, pokreti i škole, najsavremenije različite tehnike umetničkog izraza, dostignuća na planu arhitekture i dizajna, uspesi naših stvaralaca u zemlji i inostranstvu. Na ovoj izložbi, umetnička i kulturna javnost i brojni ljubitelji umetnosti na jednom mestu imaće priliku da vide dela okupljenih stvaralaca koji grade nacionalnu umetnost u Srbiji - danas.



U Galeriji narodne banke Srbije biće celovito predstavnjeni izvanredni potencijali našeg društva na polju likovnih umetnosti i domaći stvaraoci koji su po pravilu vodeća snaga nacionalne kulture. Zajedno sa arhitektima, industrijskim dizajnerima i drugim umetnicima, na izložbi će učestvovati stvaraoci koji na direktan način utiču na razvoj Srbije - bilo na polju graditeljstva, industrijske proizvodnje, ili grafičkog dizajna. Takođe, na izložbi će biti predstavljeni istaknuti nosioci kulturnih događanja koja po pravilu određuju nacionalnu kulturu. Izložba će na pravi način predstaviti snagu i karatker nacije na polju kulture i pokazati koje su sve mogućnosti koje pružaju domaći umetnici - autori.



Posebno, projekat je usmeren prema onom segmentu društva u kojem postoji potreba za brzim razvojem, gde doprinos mogu da daju primenjeni umetnici: prema privrednicima, preduzećima u kojima se primenjuju savremene tehnologije vezano za primenjenu umetnost. Takođe, usmeren je prema predstavnicima društvenih institucija u kulturi, kojima je potrebno ukazati na izvanredne mogućnosti sopstvenih razvojnih kapaciteta čiji su nosioci domaći umetnici. Posebna ciljna grupa je stručna kulturna javnost koja prati razvoj likovnih primenjenih umetnosti. Projekat je namenjen i najširoj publici - ljubiteljima umetnisti, posebno onima koji prate razvoj savremene primenjene umetnosti i kulture u Srbiji.


Slobodan Maldini, autor i kustos projekta


 



Datum objavljivanja: 12.08.2019.