Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnost Arhitektura Dizajn

U Galeriji Savremene umetnosti Pančeva u periodu od 25. novembra do 4. decembra, 2013. godine, održaće se izložba multimedijalne instalacije u prostoru, "Umetnost Arhitektura Dizajn". Izložba nije prikladna za mlađe od 18. godina.


 


Živimo u ubeđenju da možemo da unapredimo sebe i svoje živote tako što cemo da se uvećavamo,  zatežemo i oblikujemo po površnim standardima, koje smo odredili kao standarde lepote i uspeha.  Uzimajuci u obzir opšte poznatu težnju coveka za savršenstvom, ipak moramo da se zapitamo da li  ovakvim pristupom zapravo banalizujemo i unižavamo coveciji život? Pre svega, da li banalizujemo,  obezvređujemo i ukidamo vrednosti proizišle iz ljudske potrebe za smislom i plemenitošcu? Zar  covekov duh ne bi trebalo da se razvija i usavršava na neki suštastveniji nacin? Projekat JE L'  DOVOLJNO? skrece pažnju upravo na sveprisutno i dominantno unižavanje covekovog vrednovanja

stvari u životu. Čovečnost je banalizovana i podređena površnom življenju. U takvom uzaludnom  trajanju koje nam se sve više namece, covek gubi duh i postaje besmislena i tužna ljuštura. Da li  smo zaista ubeđeni da ce sve biti bolje, lepše i dugotrajnije ukoliko ga napumpamo i nadogradimo  raznoraznim protezama? Ili smo naprosto zaboravili da verujemo i tragamo za suštinskim smislom  sopstvenog postojanja?

Kroz stvaralaštvo čovek ima mogucnost da se bori za održanje duha i potragu za smislom. U skladu  sa tim na UAD-u 2013. u Galeriji savremene umetnosti predstavice se umetnica koja je  prepoznatljiva po projektima koji izazivaju, kritikuju i primoravaju nas da razmišljamo, vidimo i da  se secamo. Ivana Rakidžić Krumes stvara i deluje kroz raznovrsne medije i u njenom radu cesto se  brišu razlike koje u profesionalnom smislu postoje između pojmova umetnost, arhitektura i dizajn.

U kontekstu nadogradnje i pitanja Je l' dovoljno?, Ivana Rakidžić Krumes i kuratorka izložbe Marija  Ilić prikazaće zanimljivu, provokativnu i hrabru umetničku reakciju na savremeno kreativno  izražavanje i ljudsku indiferenciju i zaborav u odnosu na smisao i suštastvo. Pored toga, projekat  predstavlja i svojevrsnu kritiku nedovoljne društvene budnosti i nedostatka institucionalne podrške  za održivi razvoj umetničke delatnosti.


 


 



Datum objavljivanja: 18.11.2013.