Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnik kao publika

Subota, 20. avgust 2011. od 19. časova, Galerija KCB, Knez Mihailova 6, Beograd, otvoreni razgovor među publikom o aktuelnoj izložbi BLUEPRINT umetnice Dušice Dražić. Izložba se otvara 17. avgusta u 20h i trajaće do 1. septembra u Galeriji Kulturnog centra Beograda.

 


Više o Dušici Dražić, kao i tekst i pitanja o kojim ćemo razgovarati možete da skinete odavde::



[pdf, 832kb] http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp-dusica-drazic1.pdf



[Word, 140kb] http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp_dusica-drazic1.doc



Više o drugim radovima Dušice Dražić pogledajte ovde:: http://dusicadrazic.wordpr​ess.com/



 

Nakon izložbe "Mesto događaja" u Galeriji DOB u junu ove godine, izložba "Blueprint" vizuelne umetnice Dušice Dražić u Galeriji KCB-a predstavlja najnovija traganja ove mlade umetnice kroz višestrukost pojavnosti evropskih gradova. Duboko ukorenjena u Beogradu, ova umetnica kroz svoje radove istražuje tragove gotovo implozija dešavanja u bezimenom gradu, bezimenoj ulici, u (najčešće) privatnom prostoru koji obitavaju bezimeni prosečni ljudi.



Pozivamo vas da kroz diskusiju UMETNIK KAO PUBLIKA razmenimo utiske i mišljenja o radu dok se nalazimo u njemu, da vidimo šta je to na šta nas ovaj rad podstiče i koje asocijacije budi. Da li su stanovnici Dražićevih radova utopijski ili apokatiliptični i koliko sve to ima veze sa nama, sada i ovde?



Rad Dušice Dražić Blueprint problematizuje ove savremene promene u urbanom tkivu grada, istovremeno u kontekstu kolektivnog i individulanog sećanja i uloge mesta u definisanju identiteta pojedinca i lokalnih zajednica. Instalacijom Blueprint Dražić pokušava da problem transformacije i nestajanja starih beogradskih naselja ne stavi samo u kontekst savremenih društveno-ekonomskih promena već i da ukaže na koji način promene u urbanom tkivu grada utiču na pojedinca i njegovu vezu sa gradom u kojem živi. Rekonstruišući u galeriji trenutak nestanka/rušenja jedne tipične porodične kuće u jednom od beogradskih naselja, Dražić pokušava da u vremenu i prostoru uhvati trenutak promene, trenutak kad stara kuća nestaje a na njenom mestu ostaje samo prazno mesto. Prenoseći u galeriju šut, ostatke porušene kuće, kojim prekriva celi prostor galerije, ona primorava posetioce da hodaju po ostacima nekadašnjeg privatnog, ličnog prostora. Na taj način konstruiše privremeno “arheološko” nalazište, u kojem možemo naći, iskopati ostatke i tragove života nekadašnjih "ukućana".



Odlomak iz teksta Slavice Radišić


Projekat UMETNIK KAO PUBLIKA predstavlja javni forum u okviru kog publika, heterogena grupa ljudi svedena na najmanji zajednički činilac u odnosu na umetničko delo, dakle – svi mi, uz pomoć moderatora, iznosimo i međusobno preispitujemo mišljenja o odabranim radovima savremene vizuelne umetnosti. Diskusije daju mogućnost da se "razmišlja naglas", da se ove misli suprodstave bez pretenzija da postoji samo jedan pravi odgovor, odnosno jedinstveno viđenje umetnosti.



Razgovori se ne vode stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova, pa su dobrodošli svi zainteresovani da čuju tuđe i podele svoje mišljenje o savremenoj umetnosti koja nastaje ovde i sada.



Sve diskusije se zvučno snimaju. Priređeni audio snimci diskusija održanih u toku jeseni 2010.g. emitovani su u toku februara i marta meseca na II programu Radio Beograda – RTS. Ovi audio snimci mogu da se preslušaju i na Internet adresi foruma http://razgovori.wordpress.com.


 


 


Datum objavljivanja: 17.08.2011.