Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnik - građanin, Umetnica - građanka

Svečano otvaranje i dodela nagrada: petak, 26. septembar u 19 sati, Muzej 25.maj – Muzej istorije Jugoslavije, Botićeva 6. Posle uspešnih inostranih kustosa (Anda Rotenberg, Rene Blok, Lorand Hedji) za umetniču direktorku ovogodišnjeg Salona pozvana je istoričarka umetnosti Bojana Pejić.

 


Posle uspešnih inostranih kustosa prethodnih godina (Anda Rotenberg, Rene Blok, Lorand Hedji) za umetniču direktorku ovogodišnjeg Salona pozvana je istoričarka umetnosti iz Beograda, Bojana Pejić, koja poslednjih dvadeset godina živi i radi u Berlinu


Ovogodišnja izložba pod nazivom, Umetnik-građanin / umetnica-građanka, u podnaslovu Kontestualne umetničke prakse, ne sugeriše temu izložbe, s obzirom da se radovi umetnika bave velikim brojem tema. Odabir radova ukazuje na umetnike koji se u svom radu  kritički, politički –pozicioniraju prema "datoj realnosti", datom kontekstu.


Izložba i niz dogadjanja koji će je pratiti u dane otvaranja ne stavlja težiste na umetničke poetike, unutrašnje svetove, indvidualne mitologije; ovde se ne radi ni o »velikim naracijama« a ni o »malim pričama«;  nema ni lamenta/trijumfa nad propalim socijalnim utopijama: radovi na ovoj izlozbi zasnivaju se na (zdravim) kritičkim pozicijama, stavovima bez sentimenta, bez »šminke«.


Ovogodišnji 49. Salon predstaviće radove 79 umetnika iz različitih delova sveta, pozvanih u Beograd i uključenih u neposredni dijalog sa radovima oko tridesetak domaćih umetnika. 


Izložba će biti postavljena u različitim muzejskim, galerijskim i alternativnim prostorima u gradu: Muzeju »25.maj«, Kući legata, Likovnoj galeriji i galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, Javnom kupatilu »Dunav«, galeriji Kontekst i galeriji Grafičkog kolektiva.


Tim 49. Oktobarskog salona, pored Bojane Pejić, umetničke direktorke, čine asistentkinje Ivana Marijanović i Vida Knežević, arhitekta Slobodan Selinkić, autor vizuelnog identiteta studio Tao Koan.


Izlagački prostori:

(otvoreni svakog dana osim ponedeljka, 12 – 20 sati)


- Muzej 25. maj – Muzej istorije Jugoslavije, Botićeva 6

- Kulturni centar Beograda: Likovna galerija, Knez Mihailova 6 i Galerija Artget, Trg Republike 5/I

- Kuća legata, Knez Mihailova 46

- Javno kupatilo Dunav, Cara Dušana 45

- Galerija Kontekst, Kapetan Mišina 6a, Centar za kulturu Stari grad


- Galerija Grafički kolektiv, Obilićev venac 27

       (otvorena radnim danima 11 – 20 sati, subotom 10 – 16 sati, nedeljom zatvoreno)


Prostori za program:

- Jevrejska opština, Kralja Petra 71a II sprat

- Rektorat Beogradskog univerziteta, Studentski trg 1

- Beogradsko psihoanalitičko društvo, Smederevska 9a

- Pozorište Dah teatra Marulićeva 8

- kao i na bilbordima na različitim lokacijama u gradu


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 17.09.2008.