Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnički dijalog Mehmeda Slezovića i Jelene Šalinić Terzić

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva Vojvode Živojina Mišića 1, Pančevo, Mehmed Slezović & Jelena Šalinić-Terzić izložba crteža / umetnički dijalog
14 - septembar, 2018.

 



 


Mehmed Slezović, MEDITACIJE NA SENI

Izložbu čini ciklus pastela na temu vode i neba, odnosno promenljivih vizuelnih i svetlosnih transformacija. Brojni i različiti utisci pejzaža redukovali su se na na ova dva elementa što je u daljoj elaboraciji problematike , dobijalo obrise ispitivanja vodene površine u kojoj je izvrnuto nebo-u osnovi stari problem ogledala a sa njime i neiscrpnih mogućnosti unutrašnje meditacije i naročitih aktivnosti oka. Fiksiranje pogleda ispod horizonta, svođenje rečnog pejzaža na sistem ogledala, eliminisanje čvrstog skeleta prostora i svođenje pejzaža sa komponovanog isečka prirode na područje jedne kosmogonije koja proizvodi elementarno u prirodi  /zemlja ,voda, vazduh, vatra/, značilo je spoljni izgled preoblikovati u nešto elementarno – unutarnje, tako da je slika sve više postajala prostor meditacije, oduhovljenja a stvorena priroda preoblikovala se u prirodu koja stvara uključujući i umetnika koji postaje deo tok procesa.

Postavljanjem dela ovih radova u galerijskim prostorima gradu u neposrednoj blizini reka ostvaruje se i posebna vrsta dijaloga koji otvara niz pitanja koja se mogu iščitavati u vrlo širokom spektru značenja i skreće pažnja na izuzetnost prostora  grada čiji je život nezamisliv bez reke Dunava sa svim onim što on nosi sa sobom.





Rođen je 19. 8. 1960 godine u Novom Pazaru.  Fakultet likovnih umetnosti završio je u Beogradu 1985. godine kod prof. Radenka Miševića .Postdiplomske studije slikarstva završio kod prof. Mome Antonovića, na istoj školi 1987.god, a potom i postdiplomske studije grafike kod prof. Emira Dragulja, 1990. Godine. Doktorirao iz oblasti teorije umetnosti na temi  ,,U metnički crtež u savremenoj praksi i teoriji''.  Radi kao slobodni umetnik od 1990. do 2007 god. Od 2008. Zaposlen kao profesor slikanja i crtanja na Departmanu za umetnost, Univerziteta u Novom Pazaru. Član ULUS-a i Grafičkog kolektiva Beogradskog kruga od od 1987. god, a Međunarodnog udrženja Krakovskog trijenala od 1997. U periodu od 1985 do 2016. God izlagao samostalno preko 60 puta u zemlji i inostranstvu. I preko 400 puta kolektivno na raznim bijenalima i trijenalima grafike, crteža, malih formi i drugo. Radovi se nalaze u muzejskim zbirkama /Tokijo, Krakov, Kremona, Katanija,.../ kao i brojnim zbirkama. Dobitnik je većeg broja domaćih i međunarodnih nagrada /Gran prix František Kupka 2006-Prag, James Haim Pinto, za portret, Tuzla 2006, Medalja na drugom Mediteranskom bijenalu, Atina i drugo/.

Značajnije samostalne izložbe. Beograd, Galerija FLU, 1988; Novi SAD, Kulturni centar, MLS, 1991; Istanbul, Artium SSE, 1995, Podgorica, Centar savremene umetnosti Crne Gore, Galerija Centar, 1996; Beograd, Galerija Grafički kolektiv, 1998; Istanbul, Galerija Kare sanat, 1998, Novi SAD, Kulturni centar, 2001; Subotica Galerija Likovni susret 2002; Tuzla, Galerija BKZ 2004; Prag KC Novodvorska, 2004; Beograd, Međunarodni kulturni centar Jubin 2007; Niš, Galerija savremene likovne umetnosti, Salon 77, 2010; Beograd Galerija SULUJ, 2011; Pariz, Site international des arts 2012; Beograd Kuća Kralja Petra, 2014; Zemun, Galerija Stara Kapetanija 2015; Pariz Galerija Artes, 2016; Galerija savremene likovne umetnosti, Niš,2017; Beograd, Galerija 73, 2017.Kragujevac, Galerija ,,Mostovi Balkana''

Značajnije grupne izložbe: Tuzla 6. Kvadrijalna izložba portreta, 1987; Ljubljana, 18. Međunarodni bijenale grafike, 1989; Atina, 2 Mediteranski bijenale 1990; Krakov, Drezden, Međunarodni trijenale, 1997; Tokijo, Mini print trijenale 1998;  Nirnberg, Krakov, Internacionalni trijenale 1999, Katovice, Intergrafia 2000; Krakov-Bridge to the Future 2000; Beč, Viena art centar, Zeihen der Gegenvart 2002; Prag, Savremena srpska grafika 2003, Prag 6 Praha grafik 2006...

mehmedslezovic@gmail.com





Jelena Šalinić-Terzić, OŽILJCI - USMENA ISTORIJA PLANINE

U svetu u kome perceptivna gramzivost oblikuje čovekov vizuelni doživlјaj stvarnosti, teško je posvetiti vreme analizi jednog prizora na način kako je to radio uporni i strplјivi Pol Sezan. Minimalna pomeranja zrelišnih tačaka u radu na jednom prizoru odvodila su Sezana do neslućenih vizuelnih senzacija i otkrivala mu prostor slike i realni prostor na jedan potpuno, tada, nov, revolucionaran način.

Posle nekoliko serija crteža u kojima se bavim prirodom i u kojima je priroda ambijent nekog dešavanja, moj pogled je zastao na jednoj steni koja svojom raskošnom teksturom i ubedlјivom dominacijom u prostoru, izaziva da kao takva bude „proverena“ , „potvđena“ ili „osporena“ u realnom prostoru slike i crteža likovnim jezikom koji je zasnovan pre svega na govoru linije i boje. Stena kao prirodna formacija uvek poseduje određenu  pikturalnu lepotu ali i neki „urođeni“  grafizam  koji je spontano uvode u svet likovne analize. Iznikla iz zemlјe, probuđena kao krik tektonskih kretanja i magmi, stena postaje sabiranje linearnih tokova kamena i vazduha koji je ophrva, neba i zemlјe. Spoj koji je zadat još u iskonu i koji traje. Upravo taj anagogijski karakter prizora bio je izazov da crtežom istražim deo antropoloških konstrukata u odnosu čovek - priroda. Kakva je danas ta relacija? Koliko je čovek u stanju da vidi lepotu koja definiše njegov svet kao poseban i jedinstven? Da li energija kamena u liku stene – planine kojom se ista nadnosi nad zemlјom može da uznese ka sferi božanskog i koje su moći crteža u tom poduhvatu?

Crtež je medij koji uvek preporađa umetnikovu percepciju. On otkriva teurgijske tokove misli i ima snagu da isprati  put umetnikove svesti od propadanja do ejdetskog stanja bića.

 Kako nešto što je oličenje stamenosti i moćnog mira može istovremeno da evocira kretanje? To je jedna od zagonetki koju pokušavam u ovom ciklusu da osluškujem kroz  uskovitlane prepletaje linija koje su glavna armatura i vizija ovog crteža i žive zvukove boja koje su prirodno srođene sa linijom. Tekstura koja je posledica ovog ukrštanja delimično otkriva snagu i moć kamena, njegovog unutarnjeg lika. Kamen koji tka stenu unosi dilemu u crtež: kako vreme stvara prizor čineći ga dominantnim u određenom, realnom prostoru, a skriva njegovu snagu u sloju bića koji jedino umetnost prepoznaje? Linija vidi, linija zna i otkriva tokove misli same prirode.

biografija

rođena 1976. godine u Kralјevu. Srednju umetničku školu "Đorđe Krstić" završila je u Nišu kao đak generacije. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (odsek slikarstvo) je diplomirala 2000. godine u klasi profesorke Anđelke Bojović, kada je proglašena za studenta svoje generacije. Magistrirala je 2003. godine kod istog profesora, na istom fakultetu. Doktorirala je 2016.godine na fakultetu likovnih umetnosti na slikarskom odseku. Zaposlena je na Filološko-Umetničkom fakultetu u Kragujevcu (FILUM) kao vanredni professor  na predmetima  Crtanje, Slikanje i Crtanje i slikanje, Večernji akt. Član je ULUS-a od 2001. godine.





Značajnije samostalne izložbe:



2001. Crteži i slike, Galerija "Paleta", Beograd,

2000/2001. Slike, Rektorat Univerziteta umetnosti (povodom izbora za studenta generacije), Beograd

2003. Crteži, Galerija ULUS, Beograd

2003. Slike, Galerija FLU, Beograd

2003. Slike, Narodni muzej Kralјevo

2004. Slike, Likovni salon - Dom kulture, Čačak

2006. Crteži, Galerija, Zadužbina Ilije M. Kolaraca, Beograd

2007. Crteži,Galerija SKC, Kragujevac

2007. Crteži, "Salon 77", (Galerija savremene likovne umetnosti),  Niš

2007. Crteži, Galerija "Marko K.  Gregović ", Spomen dom Crvena komuna, Petrovac, Crna Gora

2008. Crteži, Umetnička galerija Narodnog muzeja Kruševac

2008. Crteži, Savremena galerija, Zrenjanin

2008. Crteži, Moderna galerija Narodnog muzeja Kragujevac

2009. Crteži, Gradska galerija Užice

2009. Crteži, Galerija ULUS, Beograd

2009. Crteži, BLOK Galiery, Beograd

2010. Crteži, Gradska galerija  Požega, Požega

2011. Crteži, Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Perjanički dom, Podgorica, Crna Gora,

2011. Slike, Galerija 107, Zemun

2011. Crteži, ART GALLERY HAOS, Beograd

2012. Crteži, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Galerija Pavilјon u Tvrđavi, Niš

2014. Crteži, Galerija Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd

2015. Crteži, Galerija „Atrijum“  Biblioteke grada Beograda, Beograd

2015. Slike i crteži, Galerija Fakulteta likovnih umetnosti i Galerija „Izlozi“, Beograd

2016. Slike i crteži, Galerija Narodnog muzeja Kragujevac

2016. Slike i crteži, Galerija Narodnog muzeja Kralјevo

2018. Crteži, Univerzitetska galerija u Kragujevcu, Kragujevac

2018. slike i crteži, Galerija ULUS, Beograd





jsalinic@yahoo.com

www.jelenasalinicterzic.com


 



 


Datum objavljivanja: 10.09.2018.