Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 3. februara 2017. godine, sa početkom u 19 časova biće svečano otvorena izložba pod nazivom „Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici“.


 


Izložba koja obuhvata 50 radova 50 likovnih umetnika članova SANU je organizovana 2016. godine povodom 175 godina postojanja Srpske akademije nauka i umetnosti, a u zrenjaninski muzej stiže početkom 2017. godine. Na otvaranju će govoriti akademik Teodor Atanacković,  dok će u ime SANU prisustvovati i akademik Miro Vuksanović i dopisni član SANU Slobodan Marković. Autor izložbe i postavke je Jelena Mežinski Milovanović, viši kustos - istoričar umetnosti i zamemik upravnika Galerije SANU, a nadležni kustos Olivera Skoko, viši kustos – istoričar umetnosti. Izložba će zrenjaninskoj publici biti dostupna u periodu od 3. febrauara do 3. marta 2017. godine.



Deo teksta autorke izložbe i kataloga Jelena Mežinski Milovanović:


„Akademijina zbirka danas broji oko tri hiljade kataloških jedinica – to su dela likovnih umetnika akademika (njih je ukupno sedamdeset dva, ali SANU ne poseduje radove svih svojih članova), dela drugih domaćih autora i, u manjem broju, radovi stranih umetnika. Dela u Umetničkoj zbirci omogućuju praćenje razvoja likovne umetnosti u Srbiji, onih tokova kojima su članovi SANU da¬vali prednost u sferi likovnog izraza, kao i upoznavanje sa umetnicima koji su postali akademici zbog toga što su obeležili našu likovnu umetnost.  Kolekcija Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti hronološ¬ki je omeđena grafikom manastira Hopova iz sredine XVIII veka, najstarijim datovanim radom, i najnovijim delima aktivnih članova Odeljenja likovne i mu¬zičke umetnosti – Vladimira Veličkovića, Svetomira Arsića Basare, Dušana Otaševića, Todora Stevanovića, Milice Stevanović, Petra Omčikusa i drugih – s kraja prve i iz druge decenije XXI veka. Kada je reč o tehnikama, Umetnič-ka zbirka poseduje slike – ulja, tempere, pastele – zatim crteže i grafike u različitim tehnikama, skulpture u bronzi, kamenu, gipsu i drvetu, radove u kombinovanoj tehnici, akvarelisane fotografske portrete itd.  Publika je prvi put mogla da vidi dela iz Akademijine Umetničke zbirke kao postavku u junu 1982. godine u rekonstruisanom, obnovljenom i prošire¬nom prostoru Galerije SANU. Od tada se Zbirka na izložbama redovno pred¬stavlja javnosti.  Ovom prilikom – povodom 175 godina postojanja – Srpska akademija nauka i umetnosti javnosti predstavlja izbor iz svog umetničkog fonda. Reč je o pede¬set radova likovnih umetnika članova SANU od njenog osnivanja do danas (među njima su i dela jednog arhitekte – Aleksandra Deroka). To su radovi koji se čuvaju u Umetničkoj zbirci i izlažu u prostorijama zgrade SANU, a o kojima se stara Galerija SANU. Pored Akademijine kolekcije umetničkih dela, izložba Umet¬nička zbirka SANU – likovni umetnici akademici učiniće pristupačnim najširoj javnosti i deo reprezentativnog enterijera palate Srpske akademije nauka i umetnosti, ali i samog života i rada ove značajne institucije, koja postoji gotovo dva stoleća.“


 



Datum objavljivanja: 30.01.2017.