Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnička scena Nemačka: Christine Hill

U okviru izlobe "Umetnička scena Nemačka" koja je postavljena u MSUV, interaktivni rad Christine Hill izazvao je veliku pažnju posetilaca izložbe koji su se u većem broju odazvali i učestovali u njegovoj realizaciji, što je povod za posetu ove umetnice i javnu prezentaciju njene umetničke prakse. MSUV sutra u18h


 


Američka umetnica koja dugo boravi u Berlinu ističe se po svom sveobuhvatnom, procesualnom dugoročnom projektu Volksboutique - platformi za diskusiju o industriji i radu, umetničkoj ekonomiji i autonomiji, transakcionoj razmeni i sistemima vrednosti, prikazanom i u Novom Sadu.



U okviru Volksboutique proizvedene su brojne performativne instalacije kao alternativni poslovni modeli ili predlozi - nazvani Organizacioni poduhvati – poručeni od muzeja, bijenala i galerijskih prostora, od nastanka projekta. Takodje, projekat je funkcionisao kroz prodajni prostor u Berlinu - Volksboutique Small Business - od 2010. do 2014, kao prostor otvoren za javnost. Spaja multimedijsku instalaciju i performans sa procesom arhiviranja i prikupljanja. S obzirom na sve veću povezanost savremene umetnosti sa masovnom zabavom, vremenom se usmerio na važno pitanje konzumerizma i popularne kulture.



Rad balansira između introvertnih perioda ličnog istraživanja autorke koje se uglavnom odvija u zatvorenom radnom prostoru i ekstrovertnog perioda javnog izlaganja i društvenog angažovanja u obliku izložbi, trodimenzionalnih objekata ili predavanja. Ove kombinovane aktivnosti predstavljaju oblik "čuvanja robe", kako navodi autorka. Hill shvata performativne aktivnosti kao pokazivanje rada i truda javnosti na izložbi, dok uvodi pokretljivi umetnički identitet i preispituje ulogu posmatrača umetnosti.



Christine Hill je profesorka na Katedri za umetnost i društveno polje na Univerzitetu Bauhaus u Vajmaru (Bauhaus-Universitat Veimar). Živi i radi u Berlinu i Njujorku.



Kustoskinja izložbe iz IFA: dr Ursula Zeller

Kustoskinja izložbe iz MSUV: dr Sanja Kojić Mladenov



Izložba Umetnička scena Nemačka je organizovana u saradnji Instituta za međunarodne odnose u kulturi ifa, Štutgart, Goethe – Instituta Beograd i MSUV, Novi Sad



Naslovna fotografija: Christine Hill in the Volksboutique Small Business, ©Felix Oberhage



Dodatne informacije: www.eigen-art.com, http://www.volksboutique.org, www.msuv.org


 



Datum objavljivanja: 08.04.2019.