Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Umetnici, akademici SANU iz kolekcije Pavla Beljanskog

U petak, 10. marta u 19 časova u Domu Vojske Srbije u Beogradu biće svečano otvorena izložba Umetnici, akademici SANU iz kolekcije Pavla Beljanskog.


 


Izložba je jedno od centralnih dešavanja kojim Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tokom 2017. godine obeležava šest decenija od kako ju je diplomata, kolekcionar i darodavac Pavle Beljanski potpisivanjem Ugovora o poklonu pravno osnovao (18. novembar 1957).


Izložbom Umetnici, akademici iz kolekcije Pavla Beljanskog u Domu Vojske Srbije u Beogradu, ujedno će biti obeleženo pola veka od osnivanja Umetničkog saveta Galerije SANU, kao i same Galerije ove značajne institucije. Na skupu Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU, u januaru 1966. godine, iznet je predlog da se osnuje „likovna galerija“, a dve godine kasnije i zvanično otvori za javnost. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ima više razloga da obeleži ovaj jubilej: osnivanje Umetničkog saveta Galerije Akademije, inicirao Nedeljko Gvozdenović, jedan od bliskih prijatelja Pavla Beljanskog i autora iz njegove kolekcije; u njenom osnivanju su učestvovali i Peđa Milosavljević i LJubica Cuca Sokić; tokom proteklih pet decenija, radovi autora iz kolekcije Beljanskog, izlagani su u Galeriji SANU na monografskim i tematskim izložbama; arhivska građa Galerije SANU i Spomen-zbirke se međusobno dopunjava i stvara autentičnu sliku o vremenu kada su ovi umetnici stvarali, posebno u vremenu kada su postali akademici. U okviru pratećeg programa izložbe biće održana tumačenja postavke, kreativne radionice za decu i projekcije dokumentarnih filmova, a posetiocima će biti predstavljena i bogata izdavačka delatnost Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.



PROGRAM:

Subota, 11. mart

    12 sati, predavanje: Umetnici – akademici nekad i sad

dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Četvrtak, 16. mart

    11–13 sati, Dečja radionica: Šta to slika skriva?  

    18 sati, TV film: Marko Čelebonović – serijal Savremenici

Subota, 18. mart

    12 sati, predavanje: Osnivači Galerije SANU

Milica Orlović Čobanov, viši kustos, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Četvrtak, 23. mart

    11–13 sati, Dečja radionica: Pismo, fotografija... šta to otkriva?

    18 sati, TV film: Ivan Tabaković - serijal Slikari i vajari

Subota, 25. mart

    12 sati, predavanje: Dokumenti kao deo „mozaika“ jednog vremena 

Marta Đarmati, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Četvrtak, 30. mart

    18 sati, TV film: Nedeljko Gvozdenović - serijal Slikari i vajari



Više informacija na www.pavle-beljanski.museum


 



Datum objavljivanja: 03.03.2017.