Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ulični performansi Nensi Pop

U okviru programa Cheking point, u toku sledećih nekoliko nedelja, posetioci Rex-ovih programa moći će da vide foto-dokumentaciju o performansima američke umetnice Nensi Pop (Nancy Popp).

 



Bez naslova (ulični performansi) 2005-2008



Dokumentacija niza akcija u kojima umetnica Nensi Pop prevazilazi norme i ograničenja urbanog prostora. U različitim gradskim sredinama ona se penje uz bandere i saobraćajne znakove, privremeno pozicionirajucć svoje telo iznad ulice, prodavnica i građana u prolazu. Ovaj postupak samoosnaživanja ili samouzdizanja, dovodi u pitanje pojmove i međuodnose urešenog javnog prostora i ličnih želja, istovremeno sa prizivanjem istorije protesta i aktivizma, postupaka kojima se želi zadobiti publicitet i događaja koji se organizuju da bi se testirala izdrzžjivost učesnika. Popp piše: "Telo postaje privremeni orijentir koji označava prekršaj ili transgresiju, pokusšj izdizanja iznad hijerarhija svojstvenih vertikalnom pejsažu. Ali penjanje uz uličnu banderu je postupak koji je naizgled smešan i besmislen. Motivi za takvo nešto su nejasni, intimni ili individualni."



Pop je izvodila ovakva penjanja po raznim mestima u Americi i svetu, uključujući Los Andjeles, San Francisko, London, Dizeldorf, Tihuanu i Berlin. Iako su njene akcije i iskustva inspirisani promenom konteksta koju izazivaju u interakciji sa organizacijom prostora na samom lokalitetu ili sa paradigmom lokalnih običaja, ona u svakoj situaciji instrumentalizuje svoje telo sa namerom da prkosi hijerarhijskim obrascima kretanja u javnom prostoru, remeteći ritam svakodnevnog života i njegovog "oprostorenog" smisla. Popp: "Posmatrati tok kretanja na ulici i tražiti ove uglove gledanja."



Ovakvo penjanje je bilo sastavni deo putovanja Nensi Pop u Sloveniji, Srbiji i Engleskoj, tokom leta 2009. godine, te je ne samo održala prezentaciju na konferenciji Performance Studies International ("Međunarodne studije performansa") u Zagrebu, već je izvodila i penjanja u zagrebačkom parku Zrinjevac, na Terazijama u Beogradu i na Trafalgar skveru u Londonu. Ove akcije, izvedene uživo, ukazuju i na fizičke i pravne rizike kojima se umetnica ili umetnik izlaže ako odluči da "radi na sebi" u realnom vremenu i prostoru.



Nensi Pop živi i radi u Los Anđelesu u Kaliforniji. Učestvovala je na brojnim izložbama uključujući i Project Enduring Look (projekat "Istrajni pogled") na Institutu za umetnost u Čikagu (Art Institute of Chicago); Draw a Line and Follow It ("Povuci crtu i prati je") u okviru Los Angeles Contemporary Exhibitions (LACE) (Izložbe savremene umetnosti u Los Anđelesu); Movement and the Visual Arts ("Pokret i vizuelna umetnost'" čiji je domaćin bio Geti centar (Getty Center) u Los Anđelesu.


 


 



Datum objavljivanja: 16.03.2010.