Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ukradeno 15 radova

Naoružani pljačkaši pokrali kamion sa radovima argentinskog umetnika Antonia Bernia. Prema prvim procenama vrednost ukradenih dela je 2,2 miliona dolara, a načinjena su između 1934. i 1984. godine

 


Predsednik transportne kompanije Horhe Mendez, firme koja je organizovala ceo transport, objasnio je da su njegova tri zaposlena bili u kamionu i da su presretnuta od pojedinaca koji su bili obučeni kao policajci. "Policajci" koji su presreli kamion "obavili su posao" za nekoliko minuta i čak su dali 495 dolara trojci prevoznika, kako ih  ne bi odali. Radovi su bili transportovani sa periferije ka centru Buenos Sajresa.


Huan Antonio Berni, sin poznatog argentinskog slikara, istakao je da su slike veoma vredne i da je obavestio Ministarstvo kulture Argentine.


Delesio Antonio Berni (14.05.1905-13.10.1981) rođen je u Rosariu, provincija Santa Fe, Argentina. Radio je kao slikar i ilustrator. Prvu izložbu je imao 1920. i tada je predstavio svojih 17 radova, ulja na platnu. Kasnije kreće na likovne studije, Centre Catalan in Rosario. Posele završenih studija kreće u Madrid, aubrzo putuje u Pariz gde počinje njegova svetska karijera.


 


Datum objavljivanja: 29.07.2008.